close
back to the blog
Geréb Orsolya
February 25
Lovable Jobs

Akik A Gyűrűk Ura ékszerkészítőivel meetingelnek: a globális ékszeripar digitális megoldásait fejleszti a csíkszeredai Enetix Software

A csíkszeredai Enetix Software nem titkolt szándéka, hogy az ékszeripar digitalizációját elősegítő, világszinten is élvonalbeli vállalkozás kíván lenni.

Címünkben A Gyűrűk Ura helyett akár Meghan Markle, Rihanna, vagy épp Mesut Özil is szerepelhetett volna. De mégis mi a közös ezekben a hírességekben és a SaaS alapú termékfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó hazai szoftvercégben?

Jól sejtitek, az ékszerek. Pontosabban egy PIRO nevű, felhőalapú, saját fejlesztésű ERP rendszer, amelyet az Enetix csapata az ékszeriparban tevékenykedő ügyfeleinek nyújt. Digitális megoldásaikkal ügyfeleik ügyviteli folyamatait, illetve B2B és B2C értékesítési csatornáik hatékony működtetését segítik.

A jelenleg 40 fős Enetix Software nem titkolt szándéka, hogy az ékszeripar digitalizációját elősegítő, világszinten is élvonalbeli vállalkozás akar lenni. Erre pedig minden esélyük megvan, hiszen projekttérképükön színes gombostűik az USA területén már lassan érik egymást, de Svédországban, Japánban, Törökországban, Dél-Afrikában, Izraelben, Ausztráliában és Új-Zélandon is használják digitális megoldásaikat.
És itt kanyarodunk vissza a fenti hírességekre, a csíkszeredai cég ugyanis olyan nagy ékszergyártókkal és márkákkal dolgozik együtt, mint például A Gyűrűk Ura gyűrűjének készítői, vagy mint amilyeneket Meghan Markle, Rihanna, vagy a futballsztár, Özil is előszeretettel visel.

Az Enetix csapatot első interjúnkban Csernátoni Noémi, termékfejlesztési vezető képviseli, akivel perspektíváról, célokról, értékteremtő munkáról és a jó fej kollégákról is beszélgettünk, íme!

Emelj ki, kérlek, három dolgot, amiért kedveled jelenlegi munkahelyedet!

A folyamatos, szakmailag fejlesztő kihívások, a remek csapat, akikkel öröm együtt dolgozni, valamint a nyitott, és átlátszó cégpolitikát folytató vezetőség.

Mi a legnagyobb tanulság, amit az Enetixnél tanultál?

Itt nincs olyan, hogy kis munka, minden munkafázis valamilyen nagyobb feladatnak, missziónak a része, legyen az egy apró dolog, mint egy SQL script megírása, ami adatokat szúr be vagy korrigál az adatbázisban, vagy mint egy mező beszúrása egy oldalra. Az ilyen típusú munkák is értéket teremtenek tőlünk sokkal messzebbre, azok számára, akiknek dolgozunk. Úgy kell ránéznünk a mindennapi munkánkra, hogy mindegyik aspektusa értékes annak, amit csinálunk.

Miért jelentkezzen hozzátok valaki?

Mert itt folyamatos kihívásokkal szembesül egy olyan támogató környezetben, ahol szakmailag és személyesen is fejlődhet. És ez nem üres frázis, egyéni tanulási programot alakítottunk ki fejlesztőinknek, a heti munkaidőből így a tanulásra is időt fordíthatnak. Emellett cégünknek egy több mint 500 könyvből álló könyvtára is van, ahol mindenki megtalálhatja a számára szakmailag, vagy önfejlesztés céljából érdekes olvasnivalót.

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Könnyű, hiszen olyan emberek közé kerültem, akikkel munka után szívesen megiszok egy kávét, vagy egy nehéz nap után valami erősebbet is akár. :)

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Megtervezem és rangsorolom a feladatokat, amelyeket a fejlesztők adott határidőre el kell, hogy végezzenek. A projektmenedzsereknek szükségük van arra, hogy ezek a feladatok mielőbb elkészüljenek annak érdekében, hogy időben leszállíthassák az ügyfélnek az új funkciókat, fejlesztéseket, javításokat. Folyamatosan kommunikálok a fejlesztőkkel, a support csapattal és a projektmenedzserekkel, hogy minél hatékonyabban megszervezhessem a munkát.
Mint a legtöbb szoftvercég, mi is Agilis módszertannal dolgozunk, vagyis ennek a saját magunkra szabott verziójával. Kéthetes sprintekben dolgozunk, tehát előre megtervezzük a következő két hétre a taskokat és igyekszünk ezekből a lehető legtöbbet le is zárni a sprint végére.

Hogyan dolgozol (módszer, technika, helyszín, körülmény, csapatban vagy egyénileg)?

Mindig begyűjtöm az információkat, amelyek a projektmenedzserektől (ők felelnek rendszerünk bevezetéséről egy adott kliensnél), az ügyfélszolgálati, illetve a sales-es kollégáktól érkeznek az aktuális problémákra, ügyféligényekre vonatkozóan, és ezek alapján, valamint a sürgősebb bugfixek figyelembevételével, kiadom a feladatokat a fejlesztőknek. Folyamatosan figyelek arra, hogy mindenki számára világosak legyenek a feladatok és azok prioritási sorrendje. Előfordul, hogy egy ügyfélkérést, vagy hibajelentést a projektmenedzser megold, legtöbbször azonban fejlesztőre van szükség, akivel ilyenkor átbeszéljük a problémát, és annak megvalósítását. Leginkább az irodában dolgozom, itt könnyebb az interakció, még akkor is, ha javarészt Skype-on egyeztetünk a csapattal.

Mi segíti a napi munkádat? (támogató kollégák, okosan kitalált és jól működő rendszerek stb.)

Munkafolyamataink egyszerűsítésére több rendszert is használunk. Ezek közül a legfontosabb az Ontime task management alkalmazás. Egy másik intenzíven használt rendszerünk a Basecamp, amit együttműködési célokra, illetve tudás- és információmegosztásra használunk. Ehhez, a saját projektjük szintjén az ügyfeleink is hozzáférnek, így egy puszta e-mail váltáshoz képest a Basecamppel az ügyfélkezelés, az interakció is sokkal hatékonyabb.
Belső core kommunikációs csatornánk pedig a Skype.

Igyekszünk alacsonyan tartani a meetingek számát, nem szeretjük a felesleges, nem hatékony megbeszéléseket, ezért csak a legszükségesebb esetekre teszünk be csoportos meetingeket. Például a projektmenedzserek status meetingjeit async módban tartjuk, írásos formában. Ez nálunk bevált, hatékonyabb tud lenni, mint egy elnyúló, csoportos meeting, ahol valójában az egyéni hozzájárulásunk pár perc, de ha végigülünk egy egyórás meetinget, annak nagy része, valljuk be, elvesztegetett idő.
Nagyban segíti a munkámat az is, hogy próbáljuk minél jobban lerövidíteni a kommunikációs hurkokat. A kollégákkal, vezetőséggel folytatott információcsere gyors ütemben zajlik, munkaidőben hamar rá tudunk hangolódni egymás feladataira.

Mi az, amiben különböztök más cégektől?

Mindannyian hasonló, a cég értékeivel azonos értékeket képviselünk. Fontos számunkra az értékteremtés, a minőségi munka, illetve a kollégák és a munkájuk tisztelete.
A legtöbb székelyföldi IT cégtől eltérően mi egy saját terméket fejlesztő és üzemeltető vállalkozás vagyunk, és kizárólag nemzetközi ügyfeleknek dolgozunk. Korábban mi is, ahogy a helyi cégek többsége, kisebb-közepes ügyfélprojekteken (custom development) vagy outsourcing projekteken dolgoztunk, aztán fokozatosan átalakultunk termékfejlesztő céggé, és leépítettük a projektalapú üzletágunkat.
Ez a termékfejlesztő üzemmód teljesen más kihívások elé állított bennünket, a fejlesztés mellett nagyon felértékelődtek az olyan tevékenységek is, mint a support, a DevOps, vagy a sales és a marketing.

Mitől másabb egy programozónak nálunk dolgozni? Talán attól, hogy nincs folyamatos ugrálás a projektek és technológiák között, így jobban el lehet mélyülni abban az iparágban, amelyben dolgozunk. Az is nagyon fontos, hogy direkt kapcsolatban vagyunk az ügyfeleinkkel, a végfelhasználókkal, akiktől azonnali visszajelzéseket kapunk, és ez szakmailag több elégtétellel járhat, mint az outsourcing, vagy az apró-cseprő projektek egymásutánja.

Vannak-e munkán kívüli közös programok a kollégákkal? Ha igen, melyek ezek?

Kisebb-nagyobb csoportokban munkán kívül is találkozunk. Csapatunk nagy része Csíkszeredában dolgozik, de Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Székelyudvarhelyről is vannak kollégáink. Rendszeresek voltak a társasozások, aztán a járványidőszak alatt kimaradtak, de nagy hagyománya van, így biztosan folytatni fogjuk. Volt, hogy bejöttünk szombaton délben és éjjel fél 3-ra értünk haza. Ilyenkor még Szentgyörgyről is átjöttek a kollégák és együtt társasjátékoztunk.
Szintén a Covid előtti időszakban hetente jártunk kosárlabdázni és pingpongozni. Reméljük, hogy az idén visszaépítjük, és további lehetőségekkel bővítjük a közös szabadidős programjainkat.

Mi volt az a fontos projekt, szakmai siker, ami miatt kifejezetten büszke voltál magadra, és arra, hogy jó céget választottál?

Sok ilyen volt, és van. De talán egy új-zélandi projekt az, ami a kedvencem, hiszen nem sokan mondhatják el, hogy a nappalijukból meetingeltek A Gyűrűk Ura sorozat Hatalom Gyűrűinek készítőivel. De nagyon kedves nekem még egy izraeli ügyfelünk projektje is, mert ilyen volumenű ékszergyártást, mint amit ők egy nap alatt megoldanak, nem sok ügyfelünk tud, és erre a PIRO rendszerünk segítségével képesek. Ez jut eszembe mindig, amikor egy-egy hétvégén önszántamból úgy döntök, belépek az irodába picit dolgozni, mert épp egy nagyobb volumenű munka zajlik náluk, vagy kaptak egy rendszerfrissítést, és biztosra akarok menni, hogy minden rendben zajlik. 

A COVID-helyzethez kapcsolódó kérdések

Hozott-e jelentős változásokat a rendkívüli helyzet cégetek és a kollégák mindennapjaiba? Ha igen, kérünk, sorold fel a legfontosabbakat!

A home office mindennapossá vált és talán túlságosan is kényelmessé tett bennünket. De arra is rájöttünk, hogy az irodában hatékonyabb tud lenni a munka, mint otthon. Ezért részesítjük előnyben a hibrid munkavégzést: leginkább az irodában dolgozunk, ám, ha valami fontos, személyes elintéznivalónk akad, akkor otthonról kapcsolódunk be.

Mire lehet a legbüszkébb az Enetix az elmúlt nehéz időszakból?

Az ékszeripart, amelyből projektjeink nagy százaléka érkezik, rendesen megtépázta a Covid, és ez természetesen ránk is kihatott. Egy nehezebb perióduson vagyunk túl, de a vezetőség és a csapat sem veszítette el a fejét, tudtuk, hogy előbb-utóbb visszaerősödik a piac a járvány előtti szintre, illetve, hogy a digitalizáció közép-, de akár már rövid távon is felértékelődik, és ennek mi is a nyertesei leszünk.
A nehéz időszak áthidalásában a teljes csapat kivette a részét, és azon munkálkodtunk, hogy tovább fejlesszük fő termékünket (PIRO), illetve tavaly egy új termékkel (Gelior) is sikerült előrukkolnunk.

More articles

Related jobs

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!