close
back to the blog
Bártfai Krisztián
6 minute(s)
February 25
For employers

Egy HR-es kulisszatitkai: erre számíts az első állásinterjún

Amikor az ember pályakezdő vagy éppen újrakezdő, félelmetes lehet egy állásinterjú. Nem tudod, mire számíts, milyen kérdésekre kell majd válaszolni, mi fog rád várni. Ráadásul a COVID-válság évtizedes gyakorlatot rúgott fel az állásinterjúk terén.

Amikor az ember pályakezdő vagy éppen újrakezdő, félelmetes lehet egy állásinterjú. Nem tudod, mire számíts,  milyen kérdésekre kell majd válaszolni, mi fog rád várni. Ráadásul a COVID-válság évtizedes gyakorlatot rúgott fel az állásinterjúk terén.

Mint korábbi recruiter és gyakorló emberi erőforrás tanácsadó, több száz interjún vettem részt az asztal mindkét oldalan. 2016-ban kezdtem toborzással foglalkozni és kisebb szünetekkel 2020-ig dolgoztam a szakmában. Itt és most pedig megpróbállak azon a folyamaton végigvinni, amit alkalmaztam interjúztatóként. Kicsit úgy, mint amikor a bűvész felfedi a trükkök titkait. Persze minden HR-es szakember más, ezért lehet, hogy másnál más a sorrend és lehetnek különbségek is. De ezzel együtt így talán kevésbé lesz félelmetes feladat neked egy interjú. 

Egy elsőkörös interjút fogok bemutatni nektek, ami maga a recruiter és az alany között zajlik le általában. A kiválasztás során az első körös interjún viszonylag minimális a speciális szakmai tudást érintő rész.

1. Lazulj le!

Ha a jelölt megérkezett, vagy elkezdtük az online meetinget, elsőként arra törekedtem, hogy nyugodt alaphangulatot teremtsek a beszélgetéshez. Hiszen egy ilyen interjú-szituáció alapvetően stresszes lehet a jelöltnek. Pár olyan egyszerű trükköt dobok be ilyenkor, ami alkalmas arra, hogy megnyugtassa a jelöltet vagy megtörje a jeget.

Ha személyes interjúra került sor, mindig készítettem be a szobába egy kis rágcsálnivalót, és vizet, üdítőt. Emellé egy olyan kérdés készlettel kezdtem, ami képes feloldani a hangulatot. Ezek mindig működnek személyes és online térben is. Mindenki ismeri talán a legsablonosabbat a „könnyen idetaláltál?” -t és „hogy jöttél ide?” -t.

Én szerettem ennél azért egy fokkal személyesebbre venni az interjút. Gyorsan átfutva egy CV-t, könnyen lehetett kapcsolódási pontot találni. Például a hobbi részben, vagy ha hasonló egyetemi tanulmányai vannak a jelöltnek, amiről szívesen fog beszélni is. Így a kezdeti stressz eloszlik és megalapozzuk a beszélgetés jó hangulatát.

2. Mit árulok?

Akár telefonos, online vagy személyes interjúról volt szó, ezután mindig még egyszer végigmentem a szóban forgó pozíción. Ennek több oka is volt. Egyrészt volt, hogy több keresésünk is futott egyszerre, így biztosak lehettünk abban, hogy tényleg jó pozícióra hallgatjuk meg a jelöltet. Hiszen bármikor előfordulhatnak kavarodások. Másrészt itt ő is feltehette azokat a kérdéseit, amikre a válasz számára nem volt egyértelmű az álláshirdetés alapján.

3. Ki is vagy te igazán?

Ez a legklasszikusabb része az állásinterjúnak, de ha rosszul csinálják, vallatásnak tűnhet. Én jobb szeretem ezt is egy kétoldalú beszélgetésként felfogni, természetesen az adott pozícióhoz és jelölthöz igazítva. A pályakezdőket ilyenkor mindig megkérdeztem a tanulmányaikról is: milyen órákat élvezett és mit nem, miből írta a szakdolgozatát és miért abból.

Közben bele lehetett szőni a beszélgetésbe egy-két olyan kérdést, ami a személyiségét is megmutatta. Például hogy érezte magát, milyen élmény volt, amikor csapatban kellett dolgozni, vagy miért szeretné pont ezt az állást? Ha már rendelkezett munkatapasztalattal a jelölt, és az releváns volt a pozíció szempontjából, vagy egész különleges állás volt az életrajzában, akkor arról is kérdeztem. Hogyan nézett ki egy átlagos munkanapja az előző helyén, mik voltak a napi feladatai, milyen eszközökkel és programokkal dolgozott. Vagy mivel volt elégedetlen, mivel volt nagyon elégedett.

4. Do you speak?

Mivel a legtöbb pozíció megkövetelte, ezután jöhetett egy kis nyelvi szintfelmérés. Leggyakrabban angol nyelvből. Ilyenkor pár egyszerűbb kérdést tettem fel, és a válaszban figyeltem a nyelvtant, a szókincset és a folytonosságot. Itt is úgy irányítottam az interjút, hogy ne egy faggatózás legyen, hanem kétirányú beszélgetés. Így kiderült, mennyire jól beszél a jelölt az adott pozícióhoz elvárt szinten, valós szituációban. 

Ezután előfordult - pozíciótól függően -, hogy teszt kitöltésére kértük meg a jelöltet. Ezek nemcsak nyelvi tesztek, de személyiség-, szakmai- vagy pedig monotonitástűrő tesztek is lehettek.

5. Ki vagy a munkán kívül?

Bizonyos cégek szeretnek egy kicsit jobban belelátni az adott jelölt személyiségébe. Így ha szükséges volt, ebben a szakaszban bizonyos személyes kérdésekkel próbáltam egy kis plusz információt gyűjteni. Ezekhez főleg az önéletrajz hobbi szekciója volt a segítségemre.

6. Lezárás

Ha minden kérdésemmel végeztünk, a jelöltnek mindig volt még lehetősége arra, hogy bármilyen egyéb kérdést feltegyen. Ezekre a lehetőségeim szerint válaszoltam. Bizonyos esetekben azonban erre nem volt lehetőségem, például a fizetéssel kapcsolatban.

Az interjú azzal végződött, hogy megköszöntem a jelöltnek a ránk szánt idejét. Ezután elmondtam a kiválasztási folyamat további lépéseit: mikorra várható visszajelzés, ha lesz további kör, akkor arról mikor és milyen formában várható az értesítés. Ha pedig  személyes volt az interjú, akkor kikísértem az irodából.

Sorozatunk következő részében arról fogok írni, hogyan készüljetek fel egy konkrét interjúra tematikusan, mire figyeljetek, mivel érdemes készülni.

More articles

Related jobs

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!