close
back to the blog
Geréb Orsolya
October 18
Lovable Jobs

MiniCRM Románia, az eredményes csapatmunka és a zökkenőmentes munkafolyamatok szakértője!

A magyar anyacég sikersztoriját folytatva a MiniCRM 2015-ös romániai piacra lépése óta innovatív termékeivel segíti a hazai vállalkozásokat abban, hogy minél több ügyfelet kiszolgálhassanak.Tamás és Albi Frontend fejlesztők válaszoltak kérdéseinkre.

A magyar anyacég sikersztoriját folytatva a MiniCRM 2015-ös romániai piacra lépése óta a tőle megszokott innovatív, jól kidolgozott termékeivel segíti a magyar és román kisvállalkozásokat abban, hogy végre kilássanak az Excel adathalmazok közül, és minél több ügyfelet eredményesen kiszolgálhassanak. Teszi ezt egy olyan felhő alapú rendszerben, amelyben az új online/offline érdeklődőket gyűjti, finomra hangolja az értékesítési folyamatokat, automatizálja a napi adminisztrációt és maximalizálja az ügyfélkezelés színvonalát. A MiniCRM-től Tamás és Albi Frontend fejlesztők válaszoltak oly készségesen kérdéseinkre.

Milyen feladaton dolgoztok jelenleg?

Tamás: Microsoft Outlookban fejlesztek egy add-int, ami lehetővé teszi, hogy ügyfeleink közvetlenül a levelezőből csatlakozhassanak a MiniCRM-hez és ott tudjanak új adatlapokat felvenni, vagy a már meglévőkre e-mailt archiválni.

Albi: Jelenleg egy feature kiegészítésén dolgozok, amelynek segítségével ezentúl, ha a felhasználó a rendszeren belül egy projektet szeretne másolni, akkor azt kibővített beállítási lehetőségekkel meg tudja tenni.

Hogyan dolgoztok (módszer, technika, helyszín, körülmény, csapatban vagy egyénileg)?

Tamás: Scrum módszertan alapján dolgozunk, leginkább csapatban. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent együtt csinálunk, inkább azt, hogy igyekszünk a feladatokat kisebb egységekre szétszedni, amit aztán önállóan csinálunk, szükség szerint a többiekkel szinkronban, folyamatos kommunikációval. Proaktívan segítjük egymást, természetesen van pair programming is. A járvány miatt jó ideje otthonról dolgozunk, sok videohívással, ami eddig is az életünk része volt, mivel a csapat egy része Magyarországról, a másik pedig Romániából dolgozik.

A gépem egy 2019-es MacBook Pro I9-es procival, 32 GB RAM-mal, van hozzá egy 4k-s, 28 colos külső monitor is. A technikai feltételek tehát nagyon is adottak. És tényleg csak egy pár szó a szakmai részletekről: Greenfield projektek frontendjéhez Typescriptet, React library-t és az ehhez tartozó ökoszisztémát használjuk: Redux, Saga stb. Ugyanakkor a MiniCRM már 10 éves, szóval régebbi technológiák is előfordulnak: Knockout.js, JQuery, Smarty stb.

Albi: Tamás már elmondta, Scrum-ban dolgozunk, home office-ban, csapatban, ugyanakkor önállóan, egymást folyamatosan támogatva és segítve.

Mit csináltok egy munkanapotok során?

Tamás: Reggel 8:45-kor átnézem a logokat, hogy történt-e valami, ami azonnali beavatkozást igényel. 9:00-től tartunk egy rövid stand-up meetinget, ahol szinkronizáljuk a feladatokat, megbeszéljük, hogy aznap, ki mit csinál, mit csinált meg előző nap és van-e elakadás. Ezután kezdek azon dolgozni, amit aznapra vállaltam. Napközben további meetingek (pl. Refinement, kick-off, demo) is vannak, amelyek a Scrum metodikához tartoznak.

Albi: A Scrum sajátosságai miatt ez eltérő, mondhatni nem egyhangúan ugyanúgy telik minden nap, de általánosságban a napom az elmúlt 1 napban előjött logok átnézésével indul, majd egy gyors stand-up meetinggel, amin a teljes csapat részt vesz. Ezek után pedig az adott napra vállalt feladat végrehajtásával, ami lehet új funkció fejlesztése, meglévő bugok javítása stb.

Hogyan kerültetek a jelenlegi pozíciótokba?

Tamás: Az én esetem érdekes és egyúttal mutatja, hogy miért jó itt dolgozni. 5 éve tesztelőként kerültem a csapatba, fejlesztői tudás nélkül, a usert képviselve. Felmerült, hogy sok tesztesetet lehetne automatizálni, ehhez megkaptam a szükséges időt és bátorítást. Ekkor kezdtem el foglalkozni programozással, Javascripttel, DOM manipulálással. Annyira megtetszett, hogy szabadidőmben elkezdtem tanuló projektekkel foglalkozni, egyre több kérdést tettem fel a fejlesztőknek, akik mindig készségesen segítettek. Egyszer jött egy nagyobb frontendes feladat, amihez ember kellett, és akkor megkaptam ezt a lehetőséget.

Albi: DreamJobson keresztül jelentkeztem a MiniCRM-hez, mivel nagyon szimpatikus volt a profilja, mentalitása, illetve a teljes összkép, ami kialakult róla bennem a látottak alapján. A több körös felvételit, interjúkat teljesítve elfogadtam az ajánlatot és így bekerültem az adott pozícióra.

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Tamás: Ez 5 éve sem jelentett különösebb problémát, mivel nyitott, befogadó közegről van szó. Azóta a helyzet még jobb lett, rájöttünk, hogy bizonyos soft skillek elengedhetetlenül fontosak a tudás mellett. A csapat bővítésekor különösen odafigyelünk arra, hogy a leendő kolléga nyitott, proaktív, segítőkész, pozitív kisugárzású legyen, és jól kommunikáljon.

Albi: Annak ellenére, hogy teljes home officeban dolgoztunk, semmi akadálya nem volt a gyors beilleszkedésnek, hiszen mindenki készségesen válaszolt a kérdéseimre online, video meetingek közben is. Már másfél hónap után teljesen olyan érzésem volt, mintha több éve a csapat tagja lennék, így senki nem tűnt idegennek, ismeretlennek. A másik oldalról is ugyanezeket a visszajelzéseket kaptam. :)

Mennyire láttok bele a cég működésébe?

Tamás: Tudok mindenről, amiről szeretnék. Az irodában folyamatosan látunk bizonyos cégadatokat a falon, akárcsak egy tőzsdén. Emellett home office időszak alatt is rendszeresen vannak meetingek, amikor a menedzsment beszámol a jelenlegi helyzetről, és válaszol a kérdéseinkre. Ez egy olyan munkahely, ahol a vezetés nem egy elefántcsonttoronyban ül, hanem mindenki elérhető, bármikor ráírhatok például a vezérigazgatóra, ha kérdésem van.

Albi: Amennyire szeretnék, teljes mértékben. Havonta van lehetőségem anonim módon bármilyen kérdést feltenni, és ezeket a vezetőség egy erre szentelt meeting keretében mindenki előtt megválaszolja.

Honnan érkeznek az ötletek?

Tamás: Ötletek bárhonnan jöhetnek, sőt jöjjenek! Szeretjük, ha usereinktől jönnek problémák, igények, de nem konkrét megoldási javaslatok. Az érintettek (Customer Success csapat, menedzsment, Product owner) mindig hozzátehetnek az igényekhez és ötletelhetnek rajtuk. Főleg a fejlesztőcsapat az, aki egy-egy problémára megoldást ad. Nem kötött specifikáció alapján fejlesztünk, hanem megoldásokat igyekszünk szállítani.

Albi: A termékkel kapcsolatos ötletek érkezhetnek belső körből is tesztelés/használat során egyaránt, illetve meglévő ügyfeleinktől, akik napi szinten használják a rendszerünket.

Mit szerettek legjobban a munkátokban?

Tamás: A változatosságot, ami fejlődési lehetőséget és szellemi kihívást is jelent. Van, hogy kicsit backendezek vagy az integrációkkal foglalkozom, máskor pedig a mobil applikáción dolgozom. És akkor még nem beszéltem arról, hogy én jogot végeztem, szóval, ha a számlázót fejlesztjük, egy kicsit még jogászkodom is!

Albi: Szinte sosincs pontosan két egyforma feature, két egyforma megoldatlan probléma. Minden újonnan lefejlesztendő funkciót, amit majd szeretnénk integrálni a már régebb óta létező rendszerbe, más és más módon kell megközelíteni. Ez az, ami izgalmassá és változatossá teszi a fejlesztést a MiniCRM-nél.

Hogyan követitek/vezetitek a feladataitokat?

Tamás: Most a Jirát használjuk erre, de jelenleg is fejlesztjük a MiniCRM projektmenedzsment termékét, ami hamarosan eljut arra a szintre, hogy ki tudjuk vele váltani a Jirát.

Albi: Ebben jelenleg a Jira nyújt segítséget nekünk.

Mi volt a leghasznosabb szakmátokba vágó könyv, és mit olvastok most?

Tamás: Az Essential Scrum: A Practical Guide to the Most Popular Agile Process című könyvet mindannyian olvastuk a csapatban, hogy egy nyelvet beszéljünk, ha Scrumról van szó.

Most Dan Abramov  https://overreacted.io/ blogját olvasom, rengeteget lehet belőle tanulni.

Albi: Én könyvek helyett videó vagy szöveges formában létező, más szakmákban bizonyított fejlesztők által összerakott anyagokból tanulok. Jelenleg mobil fejlesztéssel kapcsolatos oktatóanyagokat olvasok.

Mi a legnagyobb tanulság, amit jelen munkahelyeteken tanultatok?

Tamás: Megfelelő környezetben a tanulni akarás, a fejlődés és proaktivitás kifizetődő. Ez alatt nem feltétlen csak az anyagiakra gondolok, hanem a sikerélményekre.

Albi: Teljes home officeban is képes a csapat 100%-ban együttműködni és nagyon szép eredményeket elérni.  

Miért jelentkezzen hozzátok valaki?

Tamás: Ha tele vagy ötletekkel, tenni akarással, könnyen megérted az összefggéseket, valamint jó csapatjátékos is vagy, akkor itt tényleg megvalósíthatod magad.

Albi: Ha szeretnél tanulni, fejlődni és egy remek csapatban dolgozni, akkor itt a helyed!

Szerintetek miért jobb itt dolgozni, mint máshol?

Tamás: Nem igazán tudom, milyen lehet más fejlesztő csapatban dolgozni. Itt tényleg olyan támogató és motiváló a közeg, mint ahogy fentebb említettem, ezért én nagyon szeretem.

Albi: Az összehangolt csapat és a nyugodt, békés környezet miatt.

A COVID - helyzethez kapcsolódó kérdések

Milyen változásokat hozott magával a rendkívüli járványhelyzet a munkavégzésetek kapcsán?

Tamás: A legfontosabb az, hogy home office-ba vonultunk. A fejlesztőcsapatnak ez nem okozott különösebb gondot, mert a csapat fele Kolozsváron van és az irodában is teljesen természetes, hogy folyamatos a kommunikáció Kolozsvárral a fali TV-n keresztül, szóval a video meetingek nem voltak újdonság.

Albi: Átálltunk otthoni munkavégzésre.

Van valami, amit megtartotok majd a "karanténos" munkavégzésből a továbbiakban is?

Tamás: Valószínűleg többet leszünk home office-ban, főleg azokon a napokon, amikor valakivel pair programming van Kolozsvárról.

Albi: Előreláthatóan az irodába való bejárás nem lesz kötelező, tehát még többet fogunk otthonról dolgozni, mint előtte.

Mire vagytok a legbüszkébbek az elmúlt nehéz időszakból?

Tamás: Arra, hogy a cég és azon belül a fejlesztői csapat is könnyen átállt az otthoni munkavégzésre és talán még nőtt is a produktivitás.

Albi: Az elmúlt negyedévekben nyújtott teljesítményünkre, az otthonról való munkavégzésre való átállás akadálytalan legyőzésére.

More articles

Related jobs

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!