close
back to the blog
Nóra Varga
March 09
For HR professionals

Szakmai fejlődés krízishelyzetben? Így támogasd a kollégákat!

Lázár Kata, a FreeBees szakértője elárulja, miért követ el végzetes hibát az a cég, amely nem fordít kellő figyelmet a kollégák szakmai fejlődésére válságidőszakban.

“Békeidőkben” a legtöbb cég számára sarkalatos pont a folyamatos szakmai fejlődés biztosítása. Kihívást jelentő periódusokban már sokkal árnyaltabb a helyzet. 

Lázár Kata, a FreeBees szakértője elárulja, miért követ el végzetes hibát az a cég, amely nem fordít kellő figyelmet a kollégák szakmai fejlődésére válságidőszakban. Sőt, megosztja Veled azokat a konkrét módszereket is, melyeket HR-szakemberként sikeresen alkalmazhatsz home office alatt is a szakmai fejlődés elősegítése érdekében!

Szakmai fejlődés mint a sikeres vállalat alapja 
Most, hogy barátod lett a Zoom, magabiztosan használod a különböző feladatmegosztó eszközöket, sőt, nem okoz kihívást egy-egy online csapatépítő megszervezése sem, talán végre hátradőlhetsz.

Vagy mégsem? 

A szakmai fejlődés támogatása bizony azon tevékenységek közé tartozik, melyet sok cég parkolópályára helyezett a krízishelyzetben vagy az átszervezések, tűzoltások hevében egyszerűen csak nem jutott már ideje rá. 

Hogy mi a gond ezzel?

Home office alatt a munkavállalók elveszhetnek a feladatok tengerében, könyebben összemosódnak a munka és a magánélet határai, célok hiányában pedig még tovább csökken a motiváció. Következésképp akár magasabb fluktuációval, romló teljesítményel és csökkenő elkötelezettséggel is számolni kell. De mi a megoldás?

Szakmai fejlődés home office alatt - Így segítsd a kollégákat!
Nem kérdés: kihívást jelentő periódusokban is érdemes a kollégákat a komfortzónájuk elhagyására ösztönözni, hiszen a megfelelő technikákkal home office alatt is eredményesen elősegíthető a folyamatos szakmai fejlődés. 
Nézzük azokat a módszereket, melyek a FreeBees-nél már bizonyítottak az elmúlt év során!

Adj konstruktív visszajelzést

Akár pozitív, akár negatív, a konstruktív visszajelzés home office-ban elengedhetetlen eszköz a helyes irány kijelöléséhez, a motiváció fenntartásához, valamint bizonytalan időkben egyfajta biztonságérzetet is ad a kollégáknak. Kutatások is igazolják, hogy a rendszeres visszajelzés segíti a munkavállalókat abban, hogy jobb munkát végezhessenek. 

De milyen is a konstruktív visszajelzés?

Célirányos, a munkavállaló fejlődését szolgálja és azonnal beépíthető a gyakorlatba. A legfontosabb, hogy személyeskedés helyett mindig a teljesítményre fókuszálj. Azonban se a gyengeségek, se az erősségek terén ne ess túlzásba! A túlzott dicséret ugyanis hiteltelenné tehet Téged munkatársaid szemében, a hiperkritikusság pedig azt a látszatot keltheti, hogy valójában nem megoldást, hanem konfrontációt keresel. 

Javasolj kevesebbet, kérdezz többet!

Fontos, hogy visszajelzés során mindig kétirányú legyen a kommunikáció. Engedd, hogy a kollégák reflektálhassanak a meglátásaidra! Éreztesd, hogy fontos a véleményük és minden segítséget megadsz nekik ahhoz, hogy megtalálják a saját útjukat. 

A szakmai fejlődés elősegítése érdekében érdemes többek között az alábbi kérdéseket feltenni:

  • Mi az, amiben jelenleg jobban el szeretnél mélyedni a munkád során?
  • 1–10-es skálán (ahol a 10-es a legjobb) mennyire kapcsolódik a személyes és szakmai érdeklődésed ahhoz a munkához, melyet nap mint nap végzel?
  • Szerinted mi az a három tulajdonság, melyet az általad legjobban tisztelt kritikusod mondana rólad mint vezető vagy csapattag?
  • Szupervizorok számára: szeretnéd, ha Te lennél a főnököd?

Tedd lehetővé online kurzusok és tanfolyamok elvégzését

Krízishelyzetben értékelődik csak fel igazán a kreatív megoldások szerepe: az elmúlt egy évben minden bizonnyal a Te csapatod is számos olyan új módszerrel ismerkedhetett meg a munka terén, melyek a járvány előtt még elképzelhetetlenek voltak. Ugyanígy a folyamatos szakmai fejlődés biztosítása sem lehetetlen feladat! 

Bemutatunk három olyan lehetőséget, melyet érdemes megragadni home office alatt!

Udemy kurzusok

A Udemy 130.000 online videókurzust kínál a fejlődni vágyók számára a programozás témakörétől kezdve a marketing különböző területein át egészen a nélkülözhetetlen soft skillek elsajátításáig.

A kollégák ráadásul számos olyan kurzust is találhatnak az oldalon, melyek különösen hasznosak lehetnek számukra a távmunka során. Ilyenek például a különféle idő- és stresszmenedzsment kurzusok, de produktivitás, hatékony munkahelyi kommunikáció és tárgyalástechnika terén is számos tanfolyam áll rendelkezésre. 
A platform ráadásul jelenleg rendkívül kedvező áron kínálja a kurzusait, érdemes lecsapni a lehetőségre!

Coursera tanfolyamok

A Coursera elit egyetemek és piacvezető vállalatok által fejlesztett kurzusokat kínál a digitális marketing ágazataitól kezdve a digitális transzformáció területein át egészen a mesterséges intelligencia témaköréig. Sőt, mini MBA-képzések is megtalálhatók a repertoárjában. 

A kurzusok számos eszközön és nyelven elérhetőek. A platform által kínált innovatív megoldások pedig gyors és eredményes tanulást tesznek lehetővé. Egyes kurzusok keretében például a résztvevők élőben követhetik az adott téma megértéséhez szükséges lépéseket, melyeket az adott témára specializálódott szakértők mutatnak be a virtuális térben. A tréningek ráadásul a vállalat céljainak megfelelően állíthatók össze, a munkatársak szakmai fejlődése pedig pontosan nyomon követhető a rendszer segítségével.

A kurzusok sikeres teljesítése után egyetemi oklevet is kapnak a kollégák. 

Duolingo nyelvkurzusok

Azon szerencséseknek, akik otthonról dolgozhatnak és nem szakadt plusz kötelesség sem a nyakukba, akár napi több órájuk is felszabadulhatott. Vajon mivel lehet ezt az időt a leghasznosabban eltölteni? 

A nyelvtanulás mindenképpen jó választás! A Duolingo ebben remek segítség lehet a kollégák számára is. Az alkalmazás állítása szerint ugyanis 34 órányi Duolingo-nyelvtanulás felérhet 1 egyetemi nyelvtanulási szemeszterrel is. Vagyis kőkemény munkára kell készülni?

Cseppet sem! A játékosság ugyanis minden leckében jelen van. Az új szavak, kifejezések és nyelvtani ismeretek elsajátítása közben például virtuális érméket nyerhetnek a kollégák, új szinteket nyithatnak meg és figyelhetik, hogyan emelkednek folyékony nyelvtudási pontszámaik. Így szakmai fejlődés közben a szórakozás is garantált! 

A Duolingo leckéi ráadásul alkalmazkodnak az adott felhasználó tanulási stílusához. A legjobb hír pedig, hogy az alkalmazás egy ingyenes verzióval is rendelkezik!

Tűzz ki új projekteket és célokat

A tudatos szakmai fejlődés elengedhetetlen építőköve az új projektek és célok kitűzése. 
Ehhez mindenképpen ülj le (virtuálisan) az adott kollégával és akár a teljesítményértékeléssel egybekötve beszéljétek át, milyen új célokat tűzhettek ki a következő időszakra. Figyelj arra, hogy az adott cél minden esetben specifikus, mérhető és realisztikus legyen, valamint a teljesítés határidejét is határozzátok meg közösen. 

Minden esetben állítsatok fel egy tervet a cél elérése érdekében! A nagyobb feladatokat bontsátok le kisebb lépésekre. Így biztosíthatod, hogy a kolléga a kitűzött célt ne súlyos teherként, hanem kihívást jelentő, de teljesíthető feladatként élje meg.

Szakmai fejlődés - Erre figyelj!

Ahogy fentebb is említettük, a szakmai fejlődés biztosítása elengedhetetlen építőköve minden sikeres vállalatnak. Az arany középút azonban itt is követendő!

Hiába van több idejük a munkavállalóknak, nem várhatod el tőlük, hogy minden szabad percüket szakmai fejlődésüknek szenteljék, hiszen ez akár kiégéshez is vezethet. 

Fontos, hogy a kollégák megtartsák az egyensúlyt munka és szórakozás között. Vezessetek be például olyan home office policy-t, melynek értelmében a munkaidő lejárta után senki sem küldhet e-mailt munkaügyben, valamint a céges telefont is kikapcsolva tartja a csapat. A cél, hogy hosszú távon is elégedett, motivált és kiegyensúlyozott kollégákkal dolgozhass együtt, akik nem több munkával érik el a magasabb produktivitást, hanem olyan tevékenységek segítségével, melyek örömöt okoznak nekik és feltöltik őket. Így a csapat a kihívásokkal is könnyebben birkózhat meg!

Összegzés

A szakmai fejlődés támogatása krízishelyzetben sokszor a prioritási lista legaljára kerül egy vállalkozás életében. Mivel azonban egy-egy ilyen periódus hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhat, a kollégák folyamatos fejlődéséről való megfeledkezés súlyos következményekkel járhat.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy felvértezd a munkavállalókat a szükséges tudással és képességekkel, hogy kihívást jelentő időszakokban is motiváltak maradhassanak és a legjobb teljesítményt nyújthassák. 

Fenti módszereink segítségével home office alatt sem jelenthet kihívást a szakmai fejlődés előmozdítása. Alkalmazd őket bátran és teremts hosszú távon is win-win szituációt a vállalat és a munkavállalók számára!
 

More articles

Related jobs

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!