close
back to the blog
Geréb Orsolya
October 26
Lovable Workplaces

Út a kávéképviselettől a hazai és nemzetközi vendéglátóipar professzionális kiszolgálásáig: a Bibas Group tudatos sikere

A brassói Bibas cégcsoport mer nagyot álmodni, kihívásokat elvállalni és véghezvinni, üzleti partnereiket és kollégáikat pedig a kezdetektől fogva teljes bizalommal és egyenrangú félként kezeli.

Egy cég fejlődése a jól lefektetett alapoktól és a tudatos vezetői döntésektől indul.  A brassói Bibas cégcsoport esetében mindkettőt kipipálhatjuk. Továbbá mernek nagyot álmodni, kihívásokat elvállalni és véghezvinni, üzleti partnereiket és kollégáikat pedig a kezdetektől fogva teljes bizalommal és egyenrangú félként kezelik. A romániai és nemzetközi vendéglátóipar számára kulcsmegoldásokat nyújtó Bibas Group operatív igazgatójával, Csete Zoltánnal kávéztunk.

Mit kell tudnunk a BIBAS cégcsoportról? Mi mindennel foglalkoztok, mióta vagytok jelen a hazai és nemzetközi piacon?

Tömören összefoglalva immár 20 éve, hogy romániai és külföldi vendéglátó egységeknek nyújtunk professzionális megoldásokat. Esetünkben minden megoldás három pilléren alapszik: technológia, alapanyag és tudás. Gyakran kizárólag a Segafredo romániai képviselőjeként azonosítanak, pedig ennél sokkal tágabb a tevékenységi körünk. Technológia szintjén professzionális konyhákat, bárokat, cukrászműhelyeket, fagylaltgyártó és kiszolgáló egységeket tervezünk, telepítünk és szervizelünk.

Alapanyag tekintetében a Segafredo Foodservice, az olasz MEC3 kézműves fagylaltalapanyagokat gyártó cég termékeit terjesztjük, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítő termékeket forgalmazunk. Ami pedig a know-how-t illeti, van saját tervező-, kivitelező és szervizcsapatunk, vannak kávé és fagyi trénereink, illetve ügynökeink, de külön logisztikai, marketing- és pénzügyi-elemző osztállyal is rendelkezünk.

Nagy növekedés a tietek. Hogyan alakult ki folyamatában ez a növekedés? 

Minden egyes helyzetet, felkérést, amellyel munkánk során kapcsolatba kerülünk, kihívásként élünk meg, és igényesek vagyunk arra vonatkozóan, hogy milyen eszközöket választunk megoldásunkhoz. Éppen ezért már két évtizede a gasztronómia világpiacán jelen lévő top márkákat képviseljük itthon. Beszállítói kapcsolatainkat a hosszú távú, kölcsönös bizalom jellemzi, és ugyanezen elv alapján találjuk meg egymást alkalmazottainkkal is, akikkel ugyancsak összeköt egy láthatatlan fonal, a közös érdeklődés és értékrend fonala. A pénzügyi értelemben vett növekedés persze mindig is cél volt, de bármit teszünk, nem ez az első szempont, amire gondolunk, nem ez a fő motivációnk. Úgy gondoljuk, hogy a minőség, a folyamatok kreatív felépítése, a vendéglátóipari megoldásokba fektetett 360 fokos gondolkodás, az egyediség és a partnereinkkel, szervezetünk tagjaival való hosszú távú, organikus együttműködés jellemez bennünket. Az elmúlt 20 évben folyamatosan sikerült megújulnunk, képesek voltunk alkalmazkodni a piaci változásokhoz, és ez a gondolkodásmód természetes ütemben, erőltetés nélkül hozta magával a növekedést is.

Mire vagytok a legbüszkébbek a cégcsoport életében?

Két dolog jut ezzel kapcsolatban az eszembe. Egyrészt, azok a megoldások, amelyek itt a brassói irodánkban születnek, olyan koncepciók, modellek és értékek, amelyek a világon bárhol helyt állnak.  Így nyitottunk már fagyizót Miamitól a Közép-Keletig, kávézót Reykjaviktól Rómáig, de az országban is számos vendéglőnek, konyhának, kávézónak, fagyizónak nyújtottunk már hatékony megoldásokat. Így ismernek minket a hazai vendéglátósok Székelyföldtől Bukarestig, Konstancától Temesvárig.

A cégcsoport szempontjából 8 éve volt egy nagyon fontos mérföldkő: a Segafredo brandet tulajdonló Massimo Zanetti Beverage Group felfigyelt ránk, és így jött létre Brassóban az olasz cég franchise hálózatáért felelős központ, az MZB Services.

Emellett persze büszkék vagyunk arra is, amikor egy-egy kiállításon való szereplésünk elnyeri a szakmai zsűri elismerését, vagy, ha látjuk, hogy amit megálmodtunk, egy gyakran merésznek látszó ötlet, életszerű üzletté válik. Tapasztaltuk már, ahogyan két egymás mellett utazó ember beszélgetéséből egy, a mai napig is sikeres fagyizó született, vagy ahogyan egyik, pedagógusi végzettségű kollégánk ma a legmagasabb nemzetközi szinteken elismert kávészakemberré vált nálunk.

Viszont a legnagyobb visszaigazolás mégis az, ha egy rendezvényen saját kávétermékeinkkel és fagylaltjainkkal örömöt, minőséget, értéket és felejthetetlen gasztronómiai élményt tudunk nyújtani a vendégeknek.

Van-e bármilyen nagyobb projekt, amin jelenleg gőzerővel dolgoztok?

Folyamatosan vannak ilyen projektjeink. Nemrég adtuk át a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK Aréna Bisztrót, Temesváron a Whisper Restaurant&Lounge nevű újszerű, a nemzetközi konyha fnomságait kínáló vendéglőt, Aradon pedig egy jól tematizált, olasz piac hangulatát idéző, Mercato névre hallgató helyiséget. Jelenleg egy bukaresti csoki- és desszertbolt koncepció megvalósításán dolgozunk, hamarosan egy elegáns vendéglőt nyitunk Gyulafehérváron, valamint országszerte további kávézókat tervezünk létrehozni.

Mi a Bibas sikerének titka? 

Bár akkor még nem létezett szakmai kifejezés erre, de működésünk kezdete óta mi a P2P platform gondolkodásmód mentén folytatjuk tevékenységünket. Szerepünk összehozni partnereinket (a vendéglátóegységek működtetőit) az iparág legjobb konyhai, bár és fagylaltgyártó berendezéseinek gyártóival, illetve világvezető kávé-, kézműves fagylalt és alapanyag márkákkal, termékekkel. E folyamatba kapcsolódnak be a trénerek, a designerek és kivitelezők, a logisztikai, marketing, szervizosztályok, valamint a zökkenőmentes működtetéshez szükséges support csapat.

Ezt a komplex működési folyamatot úgy rakjuk össze, hogy egy dolog lebeg a szemünk előtt: hogyan tudjuk azt elérni, hogy ebben az ökoszisztémában minden érdekhordozó (ide értve a végső fogyasztót is) pontosan azt kapja, amire vágyik, ami neki akkor, abban a pillanatban a legjobb megoldás lehet.

Hozzávetőlegesen hány embert foglalkoztattok most a cégcsoporton belül?

Jelenleg körülbelül 50 alkalmazottunk van, de ennél sokkal több érdekhordozóval működünk együtt folyamatosan.

Milyen motiváló tényezőkkel tartjátok cégeiteknél a kollégákat?

Észrevettük, hogy azokkal a személyekkel tudunk jól együtt dolgozni, akik mernek álmodni, de nem állnak meg az álmok szintjén, és nem másoktól várják a saját problémáik megoldását. Akik nem torpannak meg a kihívások elől, pontosak, következetesek és kreatívak. Képesek önállóan véghezvinni feladatokat, és ehhez, ha szükséges, más szakemberekkel is konzultálnak, de kellő pillanatban döntést tudnak hozni, és felelősséget is vállalnak döntésükért. Aki erre képes, annak a sikerélmény adott lesz, és jól fogja érezni magát itt. Az anyagi és egyéb juttatások mindig egyéni tárgyalások témája, de mindig az a célunk, hogy olyan alkalmazó-alkalmazotti kapcsolat alakuljon ki, amellyel minden fél elégedett.

Szerinted mitől vagytok jó munkahely?

Ezt legjobban az alkalmazottaink tudnák megfogalmazni, de én úgy látom, büszkék arra, hogy egy vonzó iparágban dolgoznak, hogy a keze munkájuk, kreatív ötleteik eredménye egy gyerekmosolyban, egy elégedett ügyfélvisszajelzésben materializálódnak, és ehhez a sikerhez a forgalmazott gépek, alapanyagok és receptek, egyszóval a cégcsoport összes megoldása hozzájárul. Ma is vannak olyan munkatársaink, akik az alakulásunktól fogva velünk vannak, és azóta is együtt dolgozunk. Akad olyan volt alkalmazottunk, aki ma már kliensünk vagy beszállítónk, és vannak olyan kollégák, akik itt ismerkedtek meg és azóta boldog házasságban élnek egymással. Ez mind hozzátartozik az életszerű, emberközeli cégpolitikánkhoz és működésünkhöz.

 

More articles

Related jobs
Kapcsolódó cégek

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!