close
Vissza a blogra
Geréb Orsolya
április 11.
Álommelók

Csúcsprojekteket tartanak kézben és ütemeznek: Ők a delegálás mesterei, az Enetix projektmenedzserei - 1. rész

A sikeres IT projekt titka sokszor a megfelelő projektmenedzsmentben rejlik.  Az informatikusok, fejlesztők után így nem véletlenül kapkodnak a cégek a jó projektmenedzserekért! Ezt Szidi, az Enetix PM csapatának vezetője is tudja.

A sikeres IT projekt titka sokszor a megfelelő projektmenedzsmentben rejlik.  Az informatikusok, fejlesztők után így nem véletlenül kapkodnak a cégek a jó projektmenedzserekért! Ezt Szidi, az Enetix PM csapatának vezetője is tudja, aki napi munkája során igyekszik a lehető leghatékonyabban koordinálni csapatát, kiosztani a feladatokat és időben informálni az ügyfelet a projekt főbb szakaszaiban történt előmenetelekről.  A vele készült rövid interjúnkat olvashatjátok.

Emelj ki, kérlek, három dolgot, amiért kedveled jelenlegi munkahelyedet!

Szeretem a munkahelyem, mivel változatos, naponta találok újabb és újabb szakmai kihívásokat, és amelyekkel soha nem maradok magamra. Egy szuper csapat van mellettem, mögöttem, amelyre mindig számíthatok. Egyik nap sem olyan, mint a többi, így aztán az unalmat sem ismerem.😊 A munkám sokrétű, több apró részletre kell figyelnem a napi feladatok során, ám soha nem tévesztem szem elől a végső célt. Ez a fajta szemlélet mindig közel állt hozzám.

Mi a legnagyobb tanulság, amit ez a munkahely nyújt számodra?

Az, hogy minden problémára van megoldás, és ha nem is találom meg én a választ ezekre, a csapat biztosan képes rá.

Miért jelentkezzen hozzátok bárki?

Ha valakinek az számít, hogy változatosságot lásson a munkájában, a feladataiban, akkor a komplex termékünk és a köréje épülő szolgáltatásaink által nálunk ez adott lesz. Nagyszerű csapatunktól minden segítséget megkapnak a fejlődni vágyó új kollégák is.
Az IT iparág elengedhetetlen velejárója, hogy folyamatosan újabb és újabb technológiákkal találkozunk, de a technológiákon túl, számos területen lehet és kell is fejlessze magát az, aki versenyképes akar maradni a jelenlegi munkaerőpiacon. Nálunk adottak a feltételek a folyamatos fejlődésre. Tudásgyarapítási lehetőségek széles skáláját nyújtjuk: munkaidőből tanulásra fordítható idő, külső és belső tréningek/workshopok, gazdag céges könyvtár, tudásmegosztást támogató belső platformok stb.
Vezetőink mindig nyitottak az új ötletekre, támogatják a csapat szakmai és egyéni fejlődését.

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Nagyon könnyű. Érdekes, azt mondják, hogy a szoftverfejlesztők zárkózott természetűek. Ennek ellenére meglepően nagy nyitottsággal fogadtak már az érkezésemkor. Munkakörtől függetlenül rengeteg támogatást kaptam mindenkitől.

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Projektmenedzserként fő feladatom, hogy termékünket bevezessem az új klienseknél. Ez nagyrészt abból áll, hogy feltérképezem az adott cég működését, és a belső munkafolyamataikat lemodellezzem a termékünkben, de úgy, hogy az minél inkább megkönnyítse a felhasználók napi feladatait.
Minden munkanapom változatos, az éppen futó projektektől és azok státuszától, szakaszaitól függ. Saját projektjeim mellett, a PM csapat vezetőjeként a kollégák projektjeit, munkáját is figyelemmel kísérem annak érdekében, hogy ezek határidőre és a kitűzött célt elérve záródjanak. Rendszeresen egyeztetek velük, és ahol elakadás, van tanácsokat, ötleteket adok, és közösen megtaláljuk a megoldást a továbblépéshez.
Ugyanakkor szorosan együtt dolgozom az ügyfelekkel (napi megbeszélések, e-mailek), a termékfejlesztési vezetővel, fejlesztőkkel, teszterekkel is. A munkám része a tesztelés is, az ügyféllel megálmodott új fejlesztések részleteinek kitalálása a csapat segítségével, és ezek megvalósításának követése addig a pontig, amíg a kliens használni is kezdi a terméket.

Hogyan dolgozol (módszer, technika, helyszín, körülmény, csapatban vagy egyénileg)?

Egy ERP rendszer bevezetése összetett tevékenység. A projekteken belül mindenkinek megvan a meghatározott feladatköre, úgy a kliens részéről, mint részünkről. Éppen ezért a célok világos megfogalmazása, a megvalósítási terv, a feladatok meghatározása, rangsorolása, kivitelezése, ellenőrzése és validálása roppant fontos. Ezeknek a folyamatoknak az összefogása, átlátása az én feladatom. Tehát úgy csapatban, mint egyénileg is dolgozom. Jelenleg egy coworking irodából, a csapatom nagyobb része pedig más városokból, így a kommunikáció velük elsősorban Skype-on történik. Nemzetközi ügyfelekkel dolgozunk, akikkel e-mailen, telefonon és egyéb meeting felületek segítségével kommunikálunk.

Mi segíti leginkább a napi munkádat? (támogató kollégák, okosan kitalált és jól működő rendszerek stb.)

Több platformot is használunk a napi munkánk rendszerezésére, de mindig nyitottak vagyunk új megoldásokra. Egyebek mellett ezek segítik a napi munkát: Ontime - task management, Basecamp - Projektkövetés/tudásmegosztás, Kayako - customer support rendszer, belsőleg fejlesztett HR app - szabadnapok követése, Skype, e-mail.

Mi az, amiben különböztök más cégektől?

Egy mindenében szép iparágnak, ékszergyártóknak szolgáltatunk IT megoldásokat. Lévén, hogy ezeknél a cégeknél gyakoriak a designerek, a művészi beállítottságú személyek, különösen nagy a hangsúly az esztétikán. Nem elég az, hogy valami jól működjön, szépnek, felhasználóbarátnak is kell lennie. Noha mára iparágtól függetlenül magasak az elvárások design téren, mi, az iparágunknak köszönhetően kiemelt hangsúlyt fektetünk alkalmazásaink UI/UX részére.
Abban is különbözünk a projekt alapon dolgozó IT cégektől, hogy saját termékünk fejlesztése és üzemeltetése révén folyamatos és direkt kapcsolatban vagyunk az ügyfeleinkkel, rendszeresen kapunk tőlük visszajelzéseket. Ezeket a visszajelzéseket megosztjuk a csapattal, hogy mindenki lássa, érezze munkájának közvetlen hatását, értelmét. A beérkező pozitív visszajelzések jelentősen motiválják a csapatot. A negatív visszajelzésekből meg igyekszünk tanulni, és korrigáljuk a hibákat.
Annak ellenére, hogy 40+ fős cég vagyunk, a kis cégekre jellemző bizalmas, „családias” munkahelyi hangulat, viszony jellemző ránk. Ez is fontos különbségtétel.

Vannak-e munkán kívüli közös programok a kollégákkal? Ha igen, melyek ezek?

Igen, vannak. A csapatépítő hétvégék, kirándulások mellett, kisebb körökben is szervezünk kimenőket (pingpongozás, kosarazás, társasjáték estek, vagy spontán sörözések). A járványidőszak alatt sajnos sok program kimaradt, de idén már újraindítottuk ezeket.

Mi volt az a fontos projekt, szakmai siker, ami miatt kifejezetten büszke voltál magadra, és arra, hogy jó céget választottál?

Projektmenedzseri tapasztalat nélkül, csupán elméleti tudással kerültem az Enetixhez. Megelőlegezett bizalmat kaptam a vezetőség részéről és támogatást, eszközöket a fejlődésre. Ekkor már egyértelműen tudtam, hogy jó céget választottam. A céges támogatásnak köszönhetően ma, 8 év után, én is tudom szakmailag segíteni az új kollégákat. 

Az első önállóan vezetett projektem mindig különleges marad számomra, de több kedves projekt is van a listámon. Ezek között van olyan ügyfelünk, aki amiatt különleges számomra, mert nem mindennapi ékszert gyárt (pl. $90,000+ értékű fülbevalók), van, aki azért, mert olyan hírességeknek készít ékszert, mint Jennifer Lopez, Cindy Crawford, Katy Perry, vagy épp Paris Hilton. És akad olyan kliens is, aki azért érdekes, mert egy távoli, izgalmas kultúrát, értékrendet képvisel.

A COVID-helyzethez kapcsolódó kérdések

Hozott-e jelentős változásokat a rendkívüli helyzet a cég és az alkalmazottak mindennapjaiba? Ha igen, kérünk, sorold fel a legfontosabbakat!

Igen, a remote munka előtérbe került. A sepsiszentgyörgyi irodát emiatt fel is számoltuk, mivel ez egy személyzetileg kisebb iroda volt, és töbnyire otthonról dolgoztunk. A jövőben igyekszünk cég szinten hatékonyan ötvözni az otthoni és irodai munkát, lévén, hogy mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, amelyeket megtapasztalhattunk az elmúlt másfél év során.

Mire lehet a legbüszkébb a cég az elmúlt nehéz időszakból?

Nehezebb időszakon vagyunk túl, a járványügyi helyzet miatt több kliensünk bezárta kapuit. Természetesen ez hatással volt ránk, de a vezetőink nagyfokú transzparenciával kezelték a helyzetet és segítettek abban, hogy átlássuk a megváltozott körülményeket. Ennek is köszönhető, hogy a csapat kitartott a cég mellett és minden erővel azon munkálkodott, hogy újra növekedni tudjon. Szerencsére a dolgok a tervek szerint alakultak, és a piacunk végül jó irányba fordult, így ismét biztos, pozitív növekedési pályán vagyunk.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed