close
Vissza a blogra
Geréb Orsolya
január 05.
Álommelók

Divatosan, de fenntarthatóan! – Ökotudatosság, minőség és okos bővülés hozta el a Lamajole sikerét

A környezeti szempontból már fenntarthatatlan ruhaiparban alternatívát nyújtó Lamajole használtruha-üzletlánc alig 2 éve került be a hazai köztudatba, de azonnal nagy vásárlóközönségre tett szert.

A környezeti szempontból már fenntarthatatlan ruhaiparban alternatívát nyújtó Lamajole használtruha-üzletlánc alig 2 éve került be a hazai köztudatba, de azonnal nagy vásárlóközönségre tett szert. Népszerűségét a prémium márkák forgalmazásán túl annak köszönheti leginkább, hogy az etikus vásárlást, ezen belül pedig az újrahasznosítást hirdeti. Székely Zsuzsa, a LaMajole CEO-ja mesélt a csapatról és a céges hétköznapokról.

Elárulod, miért kedveled jelenlegi munkahelyedet?

Kezdő vállalkozásként rengeteg a kihívás nálunk. A kihívások pedig kemény munkát és kreativitást, majd eredményeket generálnak.

Fiatal csapatunk ugyancsak motiváló, ösztönösen követi a divat és business trendeket, megcélozza és megszólítja a fiatal vásárlóközönséget.

Harmadsorban pedig imádom a szép ruhákat, de az etikus divatot és az újrahasznosítást képviselem, így a Lamajole tökéletes munkakörnyezet számomra.

Mi a legnagyobb tanulság, amit a munkahelyeden tanultál?

A kis- és középvállalkozások dinamikus fejlődése a menedzsment gyors alkalmazkodóképességétől és a helyzetek, lehetőségek helyes felismerésétől is függ. Nem mindegy, hogy valóban tudunk-e fontossági sorrendet felállítani, és a sürgős dolgokkal foglalkozni, ahogy az sem, hogy tudunk-e irányt váltani, ha egy új gazdasági helyzet azt követeli meg tőlünk.

Miért jelentkezzen hozzátok valaki?

Új kollégánk egy szakképzett csapat tagja lenne, ahol rengeteget tanulhat, hiszen a vezetőség nagyrészt az anyacég, a Roseco berkeiből került ki és alapította meg 2020-ban a Lamajole-t, a használtruha leválogató és forgalmazó cég retail ágazatát. A Lamajole a Mendola Investment Group cégcsoport része, egy családi vállalkozás, ennek megfelelően családias a hangulat, személyesebbek a kapcsolatok, az alkalmazott itt elsősorban kolléga és barát. Olyan munkatársakkal szeretjük körülvenni magunkat, akik velünk együtt nőnek és fejlődnek, hiszen nálunk nagyon jó eséllyel és egy kis ügyességgel hamar vezető pozíciókba kerülhetnek.

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Esetemben a kezdés a saját csapatunk kialakítását jelentette. Nem olyan könnyű megfelelő embereket találni, akik azonosulni tudnak értékrendszerünkkel és úgy igazán beolvadnak a cég életébe. A hozzánk csatlakozókat komoly beilleszkedési tervvel, coaching és mentoring programmal is segítjük.

Mit csinálsz egy munkanapod során? 

Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert egy gyorsan fejlődő cég vezetőjeként, naponta rengeteg kihívással és újdonsággal szembesülök, és ez a fajta dinamikus aktivitás az, ami leginkább illik a személyiségemhez. Cégvezetőként minden szakosztály munkájába belelátok, ezért vannak napok, amikor a pénzügy, marketing, retail, eladás és a produkció az, ami lefoglal, más napokon pedig IT projektek megfogalmazásában és követésében segédkezem. Az én felelősségem, hogy a projektjeinkkel és a stratégiai célkitűzéseinkkel haladjunk, és hogy a sürgős és fontos feladatokat kellőképpen rangsoroljuk. Ezek mellett a board meetingeken is részt veszek értelemszerűen, ahol minden működést érintő kérdést megbeszélünk.

Hogyan dolgozol (módszer, technika, helyszín, körülmény, csapatban vagy egyénileg)?

Kimondottan csapatban szeretek dolgozni, de természetesen munkámból adódóan egyedül is tevékenykedem, főleg, ha gazdasági kimutatásokról vagy egy újabb stratégiai ötletről van szó. Sokszor a legjobb ötleteim éjjel, félálomban pattannak ki a fejemből, majd nappal újra lefuttatom, és ha működőképesek, igyekszem mihamarabb megvalósítani ezeket.

Mi segíti leginkább a napi munkádat? (támogató kollégák, okosan kitalált és jól működő rendszerek stb.) 

Természetesen a támogató kollégák segítenek a legtöbbet. Van pár alapkolléga, akik szinte bármiben tudnak helyettesíteni, vagy akikkel megalkotjuk az okosabb rendszereket, és átbeszélünk minél több opciót arra nézve, hogy meghozzuk a lehető legjobb vezetői döntést.

Mi az, amiben különböztök más cégektől?

A családi vállalkozások nagyon különböznek a nagyvállalatoktól. Habár 2021-ben munkatársaink száma 75%-kal növekedett, úgy gondolom, még mindig érezhető a családias hangulat és az egymásra való odafigyelés. Azt is gondolom, hogy nagyon kreatívak vagyunk, ami rengeteg energiát ad nap mint nap. A multinacionális cégekhez képest, ahol minden munkaprocedúra az utolsó kis részletig leszögezett, kőbe vésett, és az alkalmazottak pillanatok alatt helyettesíthetők, a mi kollégáink érzik, hogy valós, hozzáadott értékkel bírnak, és ez motiválja is őket. Ezért van az, hogy sok kolléga velünk együtt fejlődik, és akár cégvezetői szerepben is remekül megállja a helyét, pont azért, mert végigment az összes pozíción, vagy legalábbis jól átlátja a cég működését.

Vannak-e munkán kívüli közös programok a kollégákkal? Ha igen, melyek ezek? 

Kisebb távú maratonokat futunk közösen, de volt már rá példa, hogy nálam gyűltünk össze megünnepelni egyet-mást. Egyesekkel gyakrabban összejárunk, baráti vacsorákat rendezünk. Team buildinget is szoktunk tartani, de az utóbbi időben a Covid miatt ezeket egyszerűbbre kellett fogjuk, így kisebb csapatokban zajlott.

Mi volt az a fontos projekt, szakmai siker, ami miatt kifejezetten büszke voltál magadra, és arra, hogy jó céget választottál?

A legnagyobb sikerélményem a cég óriási fejlődése a megalapítástól napjainkig. Két év alatt tripláztuk a bevételünket és a profitot is. Ugyanakkor az Auchan Hipermarkettel közös "O nouă viață" (Egy új élet) elnevezésű projektre vagyok még nagyon büszke.

A COVID-helyzethez kapcsolódó kérdések

Hozott-e jelentős változásokat a rendkívüli helyzet a Lamajole és a kollégák mindennapjaiban? Ha igen, kérünk, sorold fel a legfontosabbakat!

A Covid helyzet fegyelemre intett, megfontoltabban és öntudatosabban kezeljük a mindennapokat. Az első Covid hullám alatt egyszerre 10 személy hiányzott az árazó részlegünkről. Akkor például a marketing osztálytól a gazdasági osztályig mindenki a termelésben segített, hogy üzleteink ne maradjanak áru nélkül. Megtanultuk szó nélkül helyettesíteni egymást és valósággal küzdöttünk a munkahelyünkért. Összefogásban újra jelesre vizsgáztunk abban a nehéz periódusban.

Mire lehet a legbüszkébb a cég az elmúlt nehéz időszakból?

Cégünk a kivételesen figyelmes és képzett kollégáira lehet büszke. A jó csapat és a megfelelő, pozitív, tettrekész hozzáállás a sikerünk titka.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed