close
Vissza a blogra
Nóra Varga
január 28.
Heti menü

Ennyit kerestek a magyarok 2020-ban. Csökkent a szakadék a fővárosi és a vidéki bérek között.

A legjobban 2020-ban is a fővárosban lehetett keresni Magyarországon, de a korábbi évekhez képest a vidéki fizetések is kezdenek felzárkózni, láthattuk a fizetesek.hu weboldal adatai alapján.

A DreamJo.bs újgenerációs állásportál immáron öt éve segít abban a kis-, közép- és nagyvállalatoknak, hogy minél sokszínűbben ismertessék meg magukat a potenciális álláskeresőkkel. 2020-ban pedig nyitottak a munkavállalók felé is: az ún. self-branding profillal az oldalon már az álláskeresők is bemutatkozhatnak a cégekhez hasonlóan. Az álláskereséséhez azonban a fizetések is szervesen hozzátartoznak. 

“Fontosnak tartjuk, hogy mind az álláskeresők, mint a munkaadók tisztában legyenek azzal, hogy egy-egy pozícióban milyen reális átlagkeresettel lehet számolni. Szerencsére azt látjuk, hogy egyre erősebb tendencia, hogy az álláshirdetésekben már a fizetések is transzparensen megjelennek. Bízunk abban, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódik. Ennek támogatásához pedig szeretnénk mi is hozzájárulni, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy ezentúl a Fizetések.hu oldal működtetésével is a DreamJo.bs foglalkozik” - mondta Balogh-Mázi Mára, a DreamJo.bs alapítója.

Az idei elemzést is a fizetesek.hu oldal segítségével hozhattuk létre.

A legjobban 2020-ban is a fővárosban lehetett keresni Magyarországon, azonban a korábbi évekhez képest a vidéki fizetések is kezdenek felzárkózni. A legmagasabb átlagfizetést Komárom-Esztergom megyében, a legalacsonyabbat pedig Csongrád-Csanád megyében vitték haza a dolgozók. A pilóták kerestek a cégvezetőkön után a legjobban, a legrosszabbul pedig a munkavállalóként dolgozó varrónők. Idei elemzésünkben arról olvasgatsz, hogy hogyan kerestünk, mi magyarok 2020-ban.

Egyre kisebb a különbség a fővárosban és a vidéken dolgozók bére között

A Fizetések.hu adatai alapján 2020-ban az átlagkereset bruttó 486.696 forint volt, ami azt jelenti, hogy a vírushelyzet ellenére 4.7 százalékot emelkedtek a bérek. Az elmúlt évekhez képest csökkent a különbség a budapesti és a vidéki bérek között. 2019-ben az eltérés a fővárosi és a megyei legkevesebb átlagkereset között 142.000 forint volt, ez a tavalyi évben 89.500 forintra csökkent. A legjobban fizetett régiók Komárom-Esztergom megye, Győr-Moson-Sopron, Heves, Fejér és Bács-Kiskun megye. Ezzel szemben a legalacsonyabb fizetésre Csongrád-Csanád, Békés, Nógrád, Tolna, Somogy és Baranya megye dolgozói számíthattak. 2019-ben a megyeszékhelyek közül egyedül Tatabányán volt magasabb a bruttó átlagbér a fővárosnál, amely így elérte az 511.762 forintot.

Az IT szektor keresett a legjobban

A korábbi évekhez hasonlóan a legmagasabb fizetést 2020-ban is a cégvezetésben dolgozók vitték haza, őket követték az IT és fejlesztés területén dolgozók, illetve a lízing, a telekommunikáció és a menedzsment munkaköröket betöltők fizetései. A legnagyobb fizetésemelkedést a kékgalléros munkavállalók kapták, közülük is a bányászat, kohászat területén dolgozók, illetve a fafeldolgozó és a gépipari munkások fizetése emelkedett meg legnagyobb mértékben. A nem kékgalléros területen tevékenykedők közül az adminisztráció, az egészségügyi és szociális ellátás területén dolgozóknak nőtt 5 éves időtávban legnagyobbat a fizetése. A legkisebb fizetésemeléssel 2015-höz képest a lízing, a marketing és reklám, az oktatás, képzés, valamint a gyógyszeripar területein dolgozók számolhattak.

A rendőrök érdeklődnek leginkább mások béréről

Az általunk üzemeltetett Fizetések.hu oldal segítségével a munkavállalók ingyenesen és személyre szabhatóan tudnak informálódni arról, hogy a munkatapasztalatuk alapján adott iparágban milyen bruttó bérre számíthatnak. 2020-ban a legnagyobb érdeklődés a rendőrök részéről érkezett a portálra. Rajtuk kívül az óvodai dajkák, orvosok, óvodapedagógusok, valamint a fogászati asszisztensek voltak a leginkább kíváncsiak arra, hogy országosan milyen fizetésre számíthatnak a pozíciójukban dolgozó magyarok.

Top keresetet vihették haza a pilóták, orvostanácsadók és vezető fejlesztők 

A felsővezetői pozíciókon kívül -hasonlóan az eddigi évekhez- a pilóták kerestek a legtöbbet, a bruttó átlagbérük a járványügyi helyzet ellenére több, mint százezer forinttal nőtt, a tavalyi évben elérte az 1.170.770 forintot. Őket követték az orvostanácsadók átlagosan 1.048.360 forint bruttó keresettel, majd a vezető fejlesztők, akik átlagban összesen 1.016.170 forint bruttó bérre számíthattak. A top 5-ös listán szerepelnek még az IT menedzserek és az account directorok, az ő bruttó átlagkeresetük már egymillió forint alatt volt. A legalacsonyabb bruttó átlagkeresete a munkavállalóként dolgozó varrónőknek volt, 196.700 forintos havi bérrel. Minimálisan e határ felett kerestek az óvodai dajkák, a portás, informátor munkakörben dolgozók, a tanár asszisztensek, valamint a munkavállalóként dolgozó cipészek.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed