close
Vissza a blogra
Moldovan Zsuzsa
3 perc
július 18.
Munka-magánélet egyensúly

Hogyan szabadságol egy cégvezető/vállalkozó?

Hogyan szabadságol egy cégvezető/vállalkozó?

 

Agyunknak legalább 2 hetes zavartalan pihenésre van szüksége ahhoz, hogy újult erővel, lendülettel és kreativitással álljunk ismét munkába. A pihentető és zavartalan környezet segít regenerálódni, ilyenkor új ötletek, megoldások születhetnek a cég, vagy akár a saját szakmai életeddel kapcsolatban. Na de mi a helyzet a cégvezetőkkel? Ők is el tudnak úgy menni szabadságra, hogy az iroda falai között hagyják 2 hétre a munkát?

Cikkünk megírása előtt, egy hazai női vállalkozói csoportban tettük fel a fenti kérdést, mivel nagyon érdekelt bennünket, hogy a vezetők hogyan mennek el szabadságra, milyen módszerekkel és gyakorisággal vonatkoztatnak el a munkától. Kérdésfelvetésünkre nem meglepő módon, vegyes válaszokat kaptunk, sok vállalkozó évek óta nem szabadságolt egy-két napnál hosszabban:

 “Én két éve, amióta vállalkozom, csak ünnepek alkalmával álltam le... Hébe-hóba még beiktattam egy-egy lazább napot. Viszont idén nyáron eldöntöttem, hogy egy hétre leállok. Addig még van másfél hét, már alig várom, hogy pihenhessek!

Megfigyeltem az évek alatt, hogy mikor éri meg jobban szabadságra menni, akár két hétre is. Vannak az évnek olyan periódusai, amikor kevésbé megy az üzlet, és vannak jó periódusok, amikor rá lehet gyúrni egy tartalék felhalmozására, hogy legyen a szabadság alatt is annyi, amennyi kell.”- írja egy másik cégvezető.  

Vannak, akik tudatosan odafigyelnek arra, hogy kikapcsolódjanak: „Én már nagyon rég megtanultam, hogy a szabadidőm a legértékesebb…”

Bármikor el tudok menni egy hétre, de akár kettőre is. Én kiszolgálom a vevőt, de nem vagyok a szolgája. Akinek kell a termék, megvárja, az emberek általában megértőek. Ha valakinek sürgősen kell a termék, megveszi mástól. Ez van. Nem az én vevőm volt. Lehet, hogy csak én gondolkodom így...”.

Természetesen saját vezetőnk, Arros Orsolya véleményére is kíváncsiak voltunk. Szerinte a feladatok delegálásának lehetősége kulcsfontosságú abban, hogy egy vezető, akár friss vállalkozás mellett is, szabadságolni tudjon.

„A vállalatok növekedésében a gyerekek cseperedéséhez hasonlóan megvannak a különböző életszakaszok, amelyek külön sajátosságokkal rendelkeznek. Cégvezetőként minden döntésünkben figyelembe vesszük a lehetőségeket, de a saját korlátainkat is. Egy alig 1-2 éves cégnél a vezető hosszabb szabadságolása lehet, hogy elmarad, mint ahogy egy félévesnél fiatalabb babával sem mozgunk olyan könnyedén. Megtehetjük, és a bátrabbak meg is teszik, de nagyobbak a kockázatok. Viszont ahogy az idő telik, a cég is megáll már a saját lábán, a mindennapokban pedig a gyerekeink kezét is egyre többször engedjük el. Mindig a mieink maradnak, állandóan ott vagyunk mellettünk, de a szabadság fogalma már átértékelődik. És bár nincsenek kőbe vésett aranyszabályok, az biztos, hogy vezetőként másképp döntök, ha a feladataim nagy részét delegálni tudom, és szintén másképp, ha még nem tudom megoldani a helyettesítésemet.

A DreamJobs Romania most 2 éves, ebben a korai szakaszban cégtulajdonosként még nehéz elengedni a kezét, viszont amikor megteszem, mindig feltöltődve térek vissza a kollégáimhoz. Szükség van az új energiákra, az friss lendületre, hiszen legtöbb esetben mi vagyunk a vállalatunk lelke. Minden vállalkozótársamnak kívánom, hogy a szabadságok töltsék fel pozitív energiákkal, az egyensúlyozás technikája pedig legyen évről-évre könnyebb, egy idő után pedig büszkeséggel figyeljük a nagyra növekedett céget, mint ahogy örömmel nézzük a (majdnem) felnőtt korban levő gyerekeinket is.”

Azt, hogy kinek mi a jó, saját maga kell, hogy kitapasztalja. Amint láttuk, a példaként kiragadott válaszok széles skálán mozognak, ám egy dolog mégis közös bennük: egyértelmű szükség és igény van a pihenésre!

Ha tehát cégvezetőként már meg tudjuk engedni magunknak a szabadságot és engedjük is meg, érdemes odafigyelni pár dologra:

  • Tervezd meg előre a szabadságod!
  • Ahhoz, hogy igazán pihenhess, fontos, hogy jól delegáld a feladataidat.
  • A pihenés tényleg a pihenésről szóljon. Erőre kapni, és kiüríteni az agyat az új ötletekhez, a tisztánlátáshoz rendkívül fontos a mindennapok kihívásainak és problémáinak megoldása érdekében.
  • Légy a pihenésben is ugyanolyan motivált, mint a munkában.
  • A pihenés, energiával való feltöltődés nem opcionális! Ezt fontos tudatosítanod, hogy tudd elkerülni munkahelyi kiégést. A lényeg hogy mindigiztosíts magadnak kellő mennyiségű időt a kikapcsolódásra!

Minden cégvezetőnek, illetve vállalkozónak azt kívánjuk, hogy találja meg a számára legmegfelelőbb megoldást, saját igényei szerint teremtsen lehetőséget a valódi pihenésre! Higgye el, hogy nem áll meg az élet nélküle arra a pár napra, hétre, hiszen végső soron a saját és a cége érdeke is, hogy kipihent, kiegyensúlyozott vezetőként térjen vissza a munkába.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed