IT szakembert keresel? Ezekre figyelj a toborzás során!

IT szakembert keresel? Ezekre figyelj a toborzás során!
Bártfai Krisztián 2022.04.08 Heti menü

Ha egy cég IT-s kollégát keres, junior szinten még viszonylag egyszerű dolga van: egy viszonylag átlagos álláshirdetésre is fognak érkezni jelentkezések. Ám egy medior vagy senior szakember figyelmét megragadni közel sem egyszerű.

Egy toborzási szakértő több száz IT-s szakembert kérdezett meg a Reddit-en arról, mi az, ami számukra fontos a toborzás során és mi az, ami nem. Mivel keltheti fel az érdeklődésüket egy munkáltató az álláshirdetésben, megkeresésben, és mi az, amit kerüljenek inkább messzire, ha azt akarják, hogy az IT szakemberek komolyan vegyék őket. Végigolvastuk ezt a masszív beszélgetést és ezek alapján hoztunk három dolgot, ami jó, és három dolgot, ami nagyon nem jó gyakorlat lehet az IT-s kereséseknél.

Ami működik: részletes feladat leírás

Mindenki szeretné tudni, hogy mi az, amit is csinálni fog. Ez az IT-s szakemberekre kiemelten igaz. Akkor fogsz jó medior vagy senior IT szakembert találni, ha részletesen ás egyértelműen elmondod, mi lesz az adott személy feladata.

Az olyan mellébeszélések, mint a „nálunk változatos és érdekes feladatok várnak”, vagy a „nálunk nincsenek unalmas munkanapok, minden napunk egy kaland”, nem fognak működni. Add meg milyen technológiával, milyen munkastílusban, mit kell csinálni. 

Külön pont jár azért, ha azt is leírod, milyen projekteken dolgoztok, mik azok céljai, mi a cég missziója. Ha a munkakörnek lesz pozitív társadalmi hatása, az is felkeltheti egy elhivatott és tudatos IT-s figyelmét.

Ami nem működik: a 2010-es évek elejének divatos hívószavai

Fiatalos csapat, gyümölcsnap, ingyen kávé, családias hangulat: ugye ismerős mindenkinek ez a gyönyörű kvartett? A 2000-es évek közepétől rendkívül trendivé vált ilyen hívószavakat használni az álláshirdetésekben. Ennek talán ott és akkor helye is volt, hiszen tényleg újdonságnak hatottak az ilyen kitételek és juttatások.

Ma már viszont az abszolút bullshit kategóriába esnek, és inkább klisés és ciki megoldás, mint trendi. A fent említett threadben például olvasható az a többek által megerősített vélemény, miszerint az ingyen kávé ugyanúgy nem extra, hanem alap, akárcsak a céges laptop, és ha csak ezt tudod kiemelni az ajánlatodban, mint juttatást, akkor az nem fest túl biztató képet a cégről.

Ami működik: fizetési sáv

A Reddit beszélgetés során minden válaszadónál volt egy közös pont, ami szerintük egy álláshirdetés vagy egy megkeresés során ELENGEDHETLEN. Mégpedig a fizetési sáv.

És nem, a versenyképes fizetés kifejezés nem elég! Sőt! Ha ezt a kifejezést használod, az IT-s berkekben konkrétan vörös posztó és úgy hagyják ott az ajánlatodat, mint a szél.

Színtiszta számokra van szükség! Ha sávban gondolkodsz, add meg mettől meddig terjed a várható fizetés. De ügyelj rá, hogy ez egy elég szoros sáv legyen. Ha mindenképp szélesebb sávot tüntetnél fel, írd oda azt is, milyen tapasztalati szintnél mi a szűkebb sáv.

Persze, sokaknál céges politika és bevett gyakorlat, hogy nem adnak meg fizetési sávot. De mondjuk ki: itt az ideje, hogy ezt felülvizsgálják a cégek! Mivel a válaszadók mindegyike ezt a kritériumot mint kulcsfontoságú dolgot emelte ki, aki sikeresen akar tapasztalt IT szakembert találni, feltétlenül vegye figyelembe a fentieket.

Ami nem működik: hagyományos irodai munkavégzés

Az IT szektorban már 2019 előtt is jellemző volt a remote munkavégzés. A Covid pedig végleg semmisé tette a hagyományos irodai jelenléttel járó, 8 órás munkavégzést a szektorban.

A szakmában dolgozó válaszadók abszolút azt az álláspontot képviselték, hogy a legtöbb ilyen típusú hirdetést egyből bezárják. A legtöbben a törzsidős home office munkavégzést tartják elfogadhatónak, és esetleg vagy esetenként tolerálják a hibrid munkavégzést is.

Ami működik: őszinteség

Sajnálatos dolog, hogy bele kell írni egy ilyen összefoglalóba, de rengetegen kiemelték a válaszadók közül. Legyen őszinte a kommunikáció az első perctől fogva!

Mindegy, hogy a feladatokról, a fizetésről, az eszközökről, a juttatásokról, a foglalkoztatási formáról, a munkavégzés helyéről vagy idejéről van szó, az a legfontosabb, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a jelöltet az interjúk során vagy az első munkanapon. És ezzel kicsit belecsúsztunk a megtartás témakörébe is.

Ami nem működik: játékszoba és a csapatépítő programok munka után 

A sztereotípia ellenére nem minden IT szakember magának való, introvertált kocka. Sőt, nagyon is társasági emberek. Családdal, barátokkal, magánélettel.

Ha a fentiek ellenére mégis van irodai munkavégzés, akkor a legtöbbjük úgy van vele, hogy dolgozni akar bejárni, nem pedig játszani. A legtöbb válaszadó azt emelte még ki, hogy számukra nem előny, de sokszor kifejezetten hátrány a sok csapatépítő program. Főleg akkor, ha kötelező jelleggel rá van kényszerítve, ráadásul munkaidőn kívül. Hiszen szívesebben tölti a családjával vagy a barátaival a szabadidejét. 

Végezetül még egy tanács ahhoz, hogy az IT-s kereséseid sikerrel záruljanak: ne feledd, hogy az ilyen pozíciók esetében nemcsak a hazai cégekkel versenyzel, de nemzetközi versenytársaid is lesznek. Sok sikert!

Örülünk, hogy szívesen dolgoznál itt!

Jelöld be pár kattintással a profilodon, hogy milyen területen és milyen szinten dolgoznál!

Állást hirdetnél?

Szeretnétek Ti is ilyen menő cégprofilokkal és álláshirdetésekkel megjelenni a DreamJo.bs oldalán?

Mutasd meg miért jó Nálatok dolgozni, majd találd meg velünk könnyen és gyorsan a hozzád legjobban illő kollégákat!

Állást keresel?

A DreamJo.bs más, mint a többi állásportál. Mi segítünk, hogy valóban olyan helyen találj munkát, amit bírni fogsz!

Még keresed az álomállásod? Segítünk megtalálni! Iratkozz fel hírlevelünkre: