close
Vissza a blogra
Moldovan Zsuzsa
3 perc
július 04.
Heti menü

Nem kérdés többé: a hibrid munkavégzésé a jövő

A hibrid munkavégzés az utóbbi három év hozadéka. De mit is jelent ez pontosan és milyen előnyei vannak? A hibrid munkamodell a távmunkát és az irodában töltött napokat ötvöző struktúra. Szakértők szerint sikerében döntő szerepet játszhat annak meghatározása, hogy melyik feladatot hol végezzük, a vezetőkkel való jó kommunikáció és a kollégák közti személyes interakciók optimalizálása.

Cikkünkben most arra vállalkozunk, hogy röviden körbejárjuk ezt a három igen fontos alappillért.

                                              

1. Optimális irodai napok

A legtöbb ember számára kihívást jelent, hogy kitalálja, hogyan tud zökkenőmentesen váltani az otthoni és a munkahelyi környezete között. A munkakörnyezetek elrendezése, rendszerezése szoros összefüggésben áll a hatékonysággal, produktivitással, és segítheti az otthoni és az irodában eltöltött munka közötti átmenetet. Ugyanitt kulcsfontosságú az előre tervezés is, a munkaadónak és a munkavállalónak egyaránt következetesnek kell lenniük azt illetően, hogy melyik feladatot hol optimálisabb elvégezni: az irodában vagy távmunkában.

Szakértők javaslata, hogy az aszinkron feladatokat - ezek azok a feladatok, amelyekhez nem szükséges a kollégák bevonása, közreműködése, például e-mailek megválaszolása, prezentációk előkészítése stb. - otthon, távmunkában végezzük. Ezekkel szemben a szinkron feladatokat már érdemes az irodai napokra tartogatni. Utóbbiak olyan feladatok, amelyek együttműködést, beszélgetést, brainstormingot, vagy csoportos kreativitást igényelnek

2. Kapcsolattartás a kollégákkal

A hibrid munkavégzés sikere nemcsak a feladatok megfelelő környezetének kiválasztásán múlik, ugyanennyire fontos a kollégákkal való jó kapcsolat kialakítása és fenntartása. A munkavállalóknak - főként a kezdeti időszakban - prioritásként kell kezelniük a kollégákkal való hivatalos és kötetlen időtöltést, hogy helyreállítsák a társas kapcsolatrendszer alapjait. Emellett a kollégákkal való kapcsolódás, legyen az egy rövid kávészünet vagy egy ebéd, növeli a munkafolyamatok hatékonyságát, a munkarend, cégkultúra megismerését és a munkavállalók (maga)biztos helyét a csapatban.

3. Bizonyítás 

A Microsoft által készített tanulmányban tízből kilenc vezető látja a hibrid munkamodell hosszú távú bevezetését. Míg a világjárvány előtt a munkavállalók 15%-a dolgozott otthonról, vagy hibrid rendszerben, jelenleg ez az arány nagyjából 76%-ra emelkedett. Az új munkamodell megjelenésével azonban vita alakult ki arról, hogy a távmunkában dolgozók az előléptetések szempontjából háttérbe szorulnak-e, mivel ha nem az irodában vannak, a hozzájárulásuk kevésbé nyilvánvaló. Ennek eredményeként a dolgozók az irodában töltött napjaikon úgy érezhetik, hogy bizonyítaniuk kell produktivitásukat a vezetőik felé.

A hibrid munkavégzés feltétele a vezető rugalmassága, bizalma és tudatos tervezése. A „nincs szüksége rám a cégnek” érzés kizárása érdekében elengedhetetlen a rendszeres kommunikáció a munkavállaló és munkaadó között.

Úgy tűnik a hibrid munkát még mindig tanuljuk, tapasztaljuk, de a fenti tanácsok segítségével rugalmas és hatékony munkahelyeket hozhatunk létre. A tanulmányok és számos cikk alapján elmondható, hogy a munkavállalók egyértelműen igénylik a hibrid munkavégzést és keresik is az olyan cégeket, amelyek erre lehetőséget biztosítanak. A DreamJobs Romania oldalán a Self-Branding Profilt készítők 60%-a pipálta ki a Hibrid Munkavégzés Badge-et, amely szintén ezt a munkavállalói igényt erősíti.

 

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed