close
Vissza a blogra
Nóra Varga
március 09.
HR szakembereknek

Szakmai fejlődés krízishelyzetben? Így támogasd a kollégákat!

Lázár Kata, a FreeBees szakértője elárulja, miért követ el végzetes hibát az a cég, amely nem fordít kellő figyelmet a kollégák szakmai fejlődésére válságidőszakban.

“Békeidőkben” a legtöbb cég számára sarkalatos pont a folyamatos szakmai fejlődés biztosítása. Kihívást jelentő periódusokban már sokkal árnyaltabb a helyzet. 

Lázár Kata, a FreeBees szakértője elárulja, miért követ el végzetes hibát az a cég, amely nem fordít kellő figyelmet a kollégák szakmai fejlődésére válságidőszakban. Sőt, megosztja Veled azokat a konkrét módszereket is, melyeket HR-szakemberként sikeresen alkalmazhatsz home office alatt is a szakmai fejlődés elősegítése érdekében!

Szakmai fejlődés mint a sikeres vállalat alapja 
Most, hogy barátod lett a Zoom, magabiztosan használod a különböző feladatmegosztó eszközöket, sőt, nem okoz kihívást egy-egy online csapatépítő megszervezése sem, talán végre hátradőlhetsz.

Vagy mégsem? 

A szakmai fejlődés támogatása bizony azon tevékenységek közé tartozik, melyet sok cég parkolópályára helyezett a krízishelyzetben vagy az átszervezések, tűzoltások hevében egyszerűen csak nem jutott már ideje rá. 

Hogy mi a gond ezzel?

Home office alatt a munkavállalók elveszhetnek a feladatok tengerében, könyebben összemosódnak a munka és a magánélet határai, célok hiányában pedig még tovább csökken a motiváció. Következésképp akár magasabb fluktuációval, romló teljesítményel és csökkenő elkötelezettséggel is számolni kell. De mi a megoldás?

Szakmai fejlődés home office alatt - Így segítsd a kollégákat!
Nem kérdés: kihívást jelentő periódusokban is érdemes a kollégákat a komfortzónájuk elhagyására ösztönözni, hiszen a megfelelő technikákkal home office alatt is eredményesen elősegíthető a folyamatos szakmai fejlődés. 
Nézzük azokat a módszereket, melyek a FreeBees-nél már bizonyítottak az elmúlt év során!

Adj konstruktív visszajelzést

Akár pozitív, akár negatív, a konstruktív visszajelzés home office-ban elengedhetetlen eszköz a helyes irány kijelöléséhez, a motiváció fenntartásához, valamint bizonytalan időkben egyfajta biztonságérzetet is ad a kollégáknak. Kutatások is igazolják, hogy a rendszeres visszajelzés segíti a munkavállalókat abban, hogy jobb munkát végezhessenek. 

De milyen is a konstruktív visszajelzés?

Célirányos, a munkavállaló fejlődését szolgálja és azonnal beépíthető a gyakorlatba. A legfontosabb, hogy személyeskedés helyett mindig a teljesítményre fókuszálj. Azonban se a gyengeségek, se az erősségek terén ne ess túlzásba! A túlzott dicséret ugyanis hiteltelenné tehet Téged munkatársaid szemében, a hiperkritikusság pedig azt a látszatot keltheti, hogy valójában nem megoldást, hanem konfrontációt keresel. 

Javasolj kevesebbet, kérdezz többet!

Fontos, hogy visszajelzés során mindig kétirányú legyen a kommunikáció. Engedd, hogy a kollégák reflektálhassanak a meglátásaidra! Éreztesd, hogy fontos a véleményük és minden segítséget megadsz nekik ahhoz, hogy megtalálják a saját útjukat. 

A szakmai fejlődés elősegítése érdekében érdemes többek között az alábbi kérdéseket feltenni:

  • Mi az, amiben jelenleg jobban el szeretnél mélyedni a munkád során?
  • 1–10-es skálán (ahol a 10-es a legjobb) mennyire kapcsolódik a személyes és szakmai érdeklődésed ahhoz a munkához, melyet nap mint nap végzel?
  • Szerinted mi az a három tulajdonság, melyet az általad legjobban tisztelt kritikusod mondana rólad mint vezető vagy csapattag?
  • Szupervizorok számára: szeretnéd, ha Te lennél a főnököd?

Tedd lehetővé online kurzusok és tanfolyamok elvégzését

Krízishelyzetben értékelődik csak fel igazán a kreatív megoldások szerepe: az elmúlt egy évben minden bizonnyal a Te csapatod is számos olyan új módszerrel ismerkedhetett meg a munka terén, melyek a járvány előtt még elképzelhetetlenek voltak. Ugyanígy a folyamatos szakmai fejlődés biztosítása sem lehetetlen feladat! 

Bemutatunk három olyan lehetőséget, melyet érdemes megragadni home office alatt!

Udemy kurzusok

A Udemy 130.000 online videókurzust kínál a fejlődni vágyók számára a programozás témakörétől kezdve a marketing különböző területein át egészen a nélkülözhetetlen soft skillek elsajátításáig.

A kollégák ráadásul számos olyan kurzust is találhatnak az oldalon, melyek különösen hasznosak lehetnek számukra a távmunka során. Ilyenek például a különféle idő- és stresszmenedzsment kurzusok, de produktivitás, hatékony munkahelyi kommunikáció és tárgyalástechnika terén is számos tanfolyam áll rendelkezésre. 
A platform ráadásul jelenleg rendkívül kedvező áron kínálja a kurzusait, érdemes lecsapni a lehetőségre!

Coursera tanfolyamok

A Coursera elit egyetemek és piacvezető vállalatok által fejlesztett kurzusokat kínál a digitális marketing ágazataitól kezdve a digitális transzformáció területein át egészen a mesterséges intelligencia témaköréig. Sőt, mini MBA-képzések is megtalálhatók a repertoárjában. 

A kurzusok számos eszközön és nyelven elérhetőek. A platform által kínált innovatív megoldások pedig gyors és eredményes tanulást tesznek lehetővé. Egyes kurzusok keretében például a résztvevők élőben követhetik az adott téma megértéséhez szükséges lépéseket, melyeket az adott témára specializálódott szakértők mutatnak be a virtuális térben. A tréningek ráadásul a vállalat céljainak megfelelően állíthatók össze, a munkatársak szakmai fejlődése pedig pontosan nyomon követhető a rendszer segítségével.

A kurzusok sikeres teljesítése után egyetemi oklevet is kapnak a kollégák. 

Duolingo nyelvkurzusok

Azon szerencséseknek, akik otthonról dolgozhatnak és nem szakadt plusz kötelesség sem a nyakukba, akár napi több órájuk is felszabadulhatott. Vajon mivel lehet ezt az időt a leghasznosabban eltölteni? 

A nyelvtanulás mindenképpen jó választás! A Duolingo ebben remek segítség lehet a kollégák számára is. Az alkalmazás állítása szerint ugyanis 34 órányi Duolingo-nyelvtanulás felérhet 1 egyetemi nyelvtanulási szemeszterrel is. Vagyis kőkemény munkára kell készülni?

Cseppet sem! A játékosság ugyanis minden leckében jelen van. Az új szavak, kifejezések és nyelvtani ismeretek elsajátítása közben például virtuális érméket nyerhetnek a kollégák, új szinteket nyithatnak meg és figyelhetik, hogyan emelkednek folyékony nyelvtudási pontszámaik. Így szakmai fejlődés közben a szórakozás is garantált! 

A Duolingo leckéi ráadásul alkalmazkodnak az adott felhasználó tanulási stílusához. A legjobb hír pedig, hogy az alkalmazás egy ingyenes verzióval is rendelkezik!

Tűzz ki új projekteket és célokat

A tudatos szakmai fejlődés elengedhetetlen építőköve az új projektek és célok kitűzése. 
Ehhez mindenképpen ülj le (virtuálisan) az adott kollégával és akár a teljesítményértékeléssel egybekötve beszéljétek át, milyen új célokat tűzhettek ki a következő időszakra. Figyelj arra, hogy az adott cél minden esetben specifikus, mérhető és realisztikus legyen, valamint a teljesítés határidejét is határozzátok meg közösen. 

Minden esetben állítsatok fel egy tervet a cél elérése érdekében! A nagyobb feladatokat bontsátok le kisebb lépésekre. Így biztosíthatod, hogy a kolléga a kitűzött célt ne súlyos teherként, hanem kihívást jelentő, de teljesíthető feladatként élje meg.

Szakmai fejlődés - Erre figyelj!

Ahogy fentebb is említettük, a szakmai fejlődés biztosítása elengedhetetlen építőköve minden sikeres vállalatnak. Az arany középút azonban itt is követendő!

Hiába van több idejük a munkavállalóknak, nem várhatod el tőlük, hogy minden szabad percüket szakmai fejlődésüknek szenteljék, hiszen ez akár kiégéshez is vezethet. 

Fontos, hogy a kollégák megtartsák az egyensúlyt munka és szórakozás között. Vezessetek be például olyan home office policy-t, melynek értelmében a munkaidő lejárta után senki sem küldhet e-mailt munkaügyben, valamint a céges telefont is kikapcsolva tartja a csapat. A cél, hogy hosszú távon is elégedett, motivált és kiegyensúlyozott kollégákkal dolgozhass együtt, akik nem több munkával érik el a magasabb produktivitást, hanem olyan tevékenységek segítségével, melyek örömöt okoznak nekik és feltöltik őket. Így a csapat a kihívásokkal is könnyebben birkózhat meg!

Összegzés

A szakmai fejlődés támogatása krízishelyzetben sokszor a prioritási lista legaljára kerül egy vállalkozás életében. Mivel azonban egy-egy ilyen periódus hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhat, a kollégák folyamatos fejlődéséről való megfeledkezés súlyos következményekkel járhat.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy felvértezd a munkavállalókat a szükséges tudással és képességekkel, hogy kihívást jelentő időszakokban is motiváltak maradhassanak és a legjobb teljesítményt nyújthassák. 

Fenti módszereink segítségével home office alatt sem jelenthet kihívást a szakmai fejlődés előmozdítása. Alkalmazd őket bátran és teremts hosszú távon is win-win szituációt a vállalat és a munkavállalók számára!
 

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed