close
înapoi la blog
Árvai Barbara
22 iunie
Meniul săptămânal

Milyen hatással volt az elmúlt időszak a munka világára és az álláskeresésre?

Balogh-Mázi Mária a DreamJo.bs vezérigazgatója a Hit Rádió Középpont című műsorában adott interjút a témában, ahol a toborzás jövőjéről is szó esett.

A munkavállalók 90%-a nem akar visszatérni az irodába

Egy nemrégiben történt felmérés alapján az irodai dolgozók nagy része nem kíván visszatérni az hagyományos munkavégzéshez, szívesen dolgoznának továbbra is otthonról. Ennek legfőbb oka, hogy a home officehoz általában egy rugalmas munkaidő is társul, így könnyeben összeegyeztető a munka és a magánélet. A munkáltatók hozzáállása is megváltozott, kialakult egyfajta bizalom, amit a munkavállalók a lojalitásukkal meg is hálálnak.

Az irodák szerepe átalakulóban van

Az otthoni munkavégzés hatására sokan elszigetelődtek, csak szükség esetén tartják a kapcsolatot a kollégáikkal, ami sokak számára hosszútávon is fenntartható, viszont van egy munkavállalói réteg, akinek hiányzik a szociális élet, a kollégákkal való interakció, így a legtöbb iroda a jövőben várhatóan közösségi térként fog funkcionálni, megadva a lehetőséget a közösségi élet fellendítésére.

Ma már a “kémia” fontosabb mint a végzettség

A munkakeresésben a pályázók végzettségénél ma már meggyőzőbb a megszerzett tapasztalat, viszont a jelenlegi trendek alapján egyre nagyobb előtérbe kerül a “kémia” a munkáltató és a munkavállaló között. A 4K (kommunikáció, kooperáció, kreativitás, kritikus gondolkodás) a mindennapi munkavégzéshez, a kollégákkal való közös munkához elengedhetetlen, a gördülékeny munkavégzés alapja, hogy valaki illeszkedjen a vállalati kultúrába. A HR-eseknek nehéz a feladatuk, hiszen egy önéletrajz alapján nehéz ezt az illeszkedést megítélni, ebben nyújt segítséget a DreamJo.bs mindkét oldal részére. A munkavállalók egyedi, kreatív önéletrajzzal, egy úgynevezett Self branding profillal tudnak pályázni a szintén formabontó módon összeállított hirdetésekre.

Lecsökkent a passzív munkakeresők száma

Az már jelenleg is tisztán látszik, hogy a járvány hatására az emberek számára megnőtt az igény a biztonságra, amely az álláspiacon is megmutatkozik. A munkavállalók lojálisabbak lettek, kevésbé nyitottak a megkeresésekre, igyekeznek meghálálni azt, hogy a munkáltatójuk a nehéz időszakban is biztosították a megélhetésüket.

Bizonyos szakmák eltűnhetnek

A technika fejlődésével várhatóan meg fognak szűnni bizonyos pozíciók, vagy legalábbis le fog csökkenni a számuk. Ez főként azokra a területekre érvényes, amelyek automatizálhatóak, például a könyvelésre, de már műtéteket is tudnak robotokkal végezni. 

Hallgasd meg a teljes interjút Majával a további részletekért:

Mai multe articole

Joburi disponibile
Companii asociate

Încă mai cauți jobul ideal?

Rămâi la curent cu ultimele noutăți și oferte, abonează-te la newsletterul nostru!

Te rugăm să ne dai adresa ta de e-mail!